Ciddi potansiyel var

Ciddi potansiyel var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AA Editör Masası'nda önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Dönmez'in konuşmasından satır başları şöyle:

AK Partili belediyelerde hakikaten çok güzel işler yapılmış.

Biz son 15 yılda 5 ilden 81 ile doğal gaz götürdük. İl, ilçe merkezlerine doğal gaz ulaştırdık. Doğal gazı getirmenin usul ve esasları belli. Nihai kararı belli mekanizmalar oluşturularak veriliyor.

Bazı adaylar doğal gaz getireceğini belirtiyor. Bu bir altyapı yatırımı. Belediyelerle iş birliği içerisinde olunması gerekiyor. Ekonomik ve teknik olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu süreçlerin büyük bir kısmı da Ankara’da gerçekleşiyor. Nasıl 511 ilçemize götürdüysek kalan yerlere de inşallah doğal gazı ulaştıracağız.

Enerji gündemi sadece bizim değil bütün devletlerin ajandasındaki günlerinden biri. Birinci öncelikli konumuz tedarik ve arz güvenliğini sağlamış olmamız.

Türkiye ciddi çalışmalar yaptı. 30 bin megavattan 90 bin megavata ulaştık. Kesintiler oluyordu, temel sebebi arzın yetersiz olmasıydı. Son birkaç yıldır özellikle arz tarafında yapılan yatırımlarla talep sorunun aştık. Enerjide doğal kaynaklarımızın yetersizliği nedeniyle dışa bağımlılığımız söz konusu. Yüzde 60 yerlilik oranına ulaştık.

Kurak geçen bir sezonda hidroelektrik kapasiteniz düşer. Rüzgar, güneş mevsimsel değişikliklere tabidir. Yenilenebilir üretim yıldan yıla değişiklik gösterebiliyor. Yerli üretim miktarı giderek artıyor. Güçlü bir Türkiye için bağımsız enerjiye sahip olmamız gerekiyor. Yerli kömür tarafında ciddi potansiyelimiz var.

Venezuela’daki durum tamamen farklı. Oradaki elektrik sistemi hidrolik santrallere bağlı. Oradaki elektrik kesintisi de hidroelektrik santrallerdeki arızadan kaynaklı olduğu söyleniyor. Yönetim de sabotaj olduğunu söylüyor. Enerji güvenli arz tarafında olmasıyla sınırlı değil.

Ülkede bir de biliyorsunuz muhalefetin de girişimleri var. O santraldeki arızanın neden günlerdir yapılamadığı. Siber atak olabilir. Bunlar mümkün. Üretime odaklanmak yetmiyor. Şebekenin işletilmesi de bir o kadar önemli. Ülkeler daha kapalı, daha güvenli sistemlere yöneliyorlar. Biz de bu adımları attık. Bu işin sonu yok.