Çipras güvenoyu aldı

Çipras güvenoyu aldı
Yunanistan'da, 25 Ocak'ta yapılan genel seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras başkanlığında, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin desteğiyle kurulan koalisyon hükümeti güvenoyu aldı.

162 KİŞİ YENİ HÜKÜMETE "EVET" DEDİ

Sandalye sayısı 300 olan Yunan parlamentosunun oylamaya katılan 299 üyesinden 162’si yeni hükümete "evet" derken, 137 milletvekili "hayır" oyu kullandı.

TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Başbakan Çipras, oylama öncesi yaptığı konuşmada, Yunanistan’da ilk defa bir hükümetin güvenoyu almadan ülkenin AB geleceğiyle ilgili zor bir sorunla başa çıkmak zorunda kaldığını belirterek, "Sadece Yunanistan’ın değil Avrupa’nın geleceği açısından da tarihi bir dönüm noktasında bulunuyoruz" dedi.

ARTIK GERİ DÖNÜŞ YOK

Yunanistan’ın borç konusunun ele alınacağı yarınki Eurogroup toplantısında Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in yanında tüm Yunan halkının da bulunacağını ifade eden Çipras, "Gelinen noktada artık geri dönüş yok" yorumunda bulundu.

YUNANİSTAN KENDİ KARARLARINI VERECEK

Çipras, Avrupa’nın bundan sonra kendi geleceğiyle ilgili alacağı kararlarında, "birlik halinde ilerlemek" ya da "ortamı korku ve istikrarsızlığa bırakmak" ikilemiyle karşı karşıya bulunduğunu savunarak, Yunanistan’ın bu konuda belirleyici rol oynadığını ifade etti.

BİRLEŞİK AVRUPA'YI KORUYAN ÜLKE YUNANİSTAN

Yunanistan'ın referandumlar (yardım anlaşmaları) dönemine geri dönmesinin mümkün olmadığını ve bunu artık Avrupa’da herkesin anladığını bildiren Çipras, birleşik Avrupa’yı koruyan ülkenin Yunanistan olduğunu kaydetti.

Çipras, "Aslında en Avrupa yanlısı ortak bizleriz. Bu noktada küçük Yunanistan evrensel değerleri koruyarak belirleyici rol oynuyor" dedi.

Başbakan Çipras, Yunanistan ile Avrupalı ortakları arasında yeni bir kalkınma programı üzerinde anlaşma sağlanmasının ihtiyaç olduğunu belirterek, yeni hükümetin yarınki Eurogroup toplantısına pozitif bir enerjiyle gittiğini, ortaklarından da aynı tavrı beklediğini kaydetti.