Çok sayıda ölü var! Konvoydan kötü haber geldi

Çok sayıda ölü var! Konvoydan kötü haber geldi

AFP ve Reuters haber ajansları, dünden beri devam eden tahliye işlemlerinin öğle saatlerinde durdurulduğunu bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü de tahliye operasyonunun askıya alındığını teyit etti.
AFP'ye konuşan bir güvenlik kaynağı, Halep'teki tahliye operasyonunun, muhaliflerin anlaşmanın şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle askıya alındığını öne sürdü. Suriye devlet televizyonu, muhaliflerin tahliye sırasında ellerindeki "rehineleri" ve ağır silahları da yanlarına almaya çalışarak, anlaşmayı bozduğunu iddia etti.
Devlet televizyonu, tahliyelerin askıya alınmasının ardından 40'tan fazla otobüs ve aracın Doğu Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgeye geri döndüğünü bildirdi.
Şİİ MİLİSLER ATEŞ AÇTI 
Reuters, tahliye işleminin askıya alındığı dakikalarda, Doğu Halep'teki otobüslerin bulunduğu bölgede en az dört patlama sesi duyulduğunu aktardı. Ajansın haberine göre, bir muhalif yetkili, İran destekli Şii milislerin, Halep'ten ayrılan otobüslere ateş açtığını söyledi.
AP'ye konuşan Yaser el Yusuf adlı muhalif yetkili de tahliye için kullanılan güzergâhtaki yola rejim güçlerince ateş açıldığını söyledi.
AA: 800 KİŞİ REHİN ALINDI 
Halep'teki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre ise "rejim yanlısı yabancı terörist gruplar", tahliye konvoyuna rejim kontrolündeki Ramuse semtinden geçerken ateş açtı. Bunun üzerine, duran konvoyun önünde, rejim yanlısı grupların örgütlediği bir kalabalık toplanarak gösteriye başladı.
Kalabalıktakiler kendilerini, İdlib'de muhalif güçlerin kuşatmasında bulunan Foa ve Kefreya beldelerinde yaşayanların akrabaları olarak tanıtıp kuşatmanın kaldırılmasını istedi. AA'nın haberine göre, 16 otobüsün ve diğer bazı araçların bulunduğu konvoydaki yaklaşık 800 kişi, söz konusu silahlı gruplar tarafından rehin alındı. Grupların, İranlı General Seyid Cevad tarafından komuta edildiği biliniyor.
"14 SİVİL ÖLDÜ" 
AA'nın akşamüstü saatlerinde geçtiği haberde ise, "Rejim yanlısı yabancı teröristlerin, Halep'teki tahliye işlemi sırasında ateş açıp rehin aldığı grupta 14 sivil  hayatını kaybetti" denildi.
AA muhabirlerinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, rejimin kontrol ettiği Rasmuse semtinden geçtiği sırada zırhlı araçlardan ağır silahlarla açılan ilk ateşte, 13 sivil hayatını kaybetti, 10'dan fazlası yaralandı. 

Haberde şöyle devam etti:

"Rejim yanlısı yabancı terörist gruplar, 12.00 sularında saldırıp durdurduğu konvoydakilerin tamamını araçlardan indirdi. Teröristler, bu sırada hamile eşini korumaya çalışan bir erkeği vurarak öldürdü. Yaralanan ve teröristlerin bölgeden uzaklaştırdığı kadının akıbeti bilinmiyor. Araçlardan indirilen yaklaşık 800 kişinin üzerindeki telefonlar ve diğer kişisel eşyalar alındı. 

Teröristler erkeklerin üzerindeki giysilerini de alırken, ateşkes ve tahliye mutabakatına aykırı şekilde, muhalif savaşçılara ait hafif silahlara el koydu. Rejim yanlısı yabancı teröristler, konvoydakileri 5 saat alıkoyduktan sonra araçlara geri bindirerek kuşatma bölgesine döndürürken, öldürülen sivillerin cesetlerin alınmasına ise engel oldu. Konvoy bölgeye ulaştıktan sonra 1 aracın eksik olduğu farkedildi. Kayıp aracın içinde kimsenin kalıp kalmadığı henüz bilinmiyor. AA'ya bilgi veren sivil savunma ekipleri, teröristlerin kendi yardım araçlarına da el koyduğunu bildirdi."

Reuters yolu kapatan rejim yanlılarının, İdlib kentinde muhaliflerin kuşatması altında olan iki Şii köyü Keferya ve Foa'nın tahliyesini istediğini bildirdi. İran, söz konusu köylerin ateşkes anlaşmasına dahil edilmesini talep etmişti.

RUSYA'DAN ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA

Reuters'ın İnterfaks ajansını kaynak göstererek geçtiği habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Halep'teki muhaliflerin ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandığını öne sürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı, 4 bin 500'ü muhalif, 9 bin 500'den fazla kişinin Doğu Halep'ten tahliye edildiğini belirtti. Bu kişiler arasında 337 yaralı olduğunun bildirildiği açıklamada, tüm kadın ve çocukların da tahliye edildiği savunuldu. Açıklamada, "Bazı mahallelerde Suriyeli askerlere ateş açan, uzlaşması olanaksız çeteler ve radikal militan gruplar kaldı" denildi.

Ancak kısa süre sonra Reuters'a konuşan bir muhalif yetkili, Rusya'nın iddiasını yalanlayarak, tahliye sürecinin tamamlanmadığını bildirdi.

Zekeriya Malahifçi adlı muhalif, Türkiye'den yaptığı açıklamada, "Sadece yaralılar ve bazı siviller ayrıldı... Hiçbir savaşçı çıkmadı. Sadece üç konvoy çıktı" dedi.

TÜRK YETKİLİLERDEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Bu arada Reuters'a konuşan Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Halep'teki gelişmelere ilişkin şunları söyledi:

- Halep'ten tahliye edilenlerin tamamının Türkiye'ye alınması gerekçi değil, bunun bir de güvenlik boyutu var.

- İdlib'in hedef alınabileceğini düşünen insan sayısı çok orada kalmak istemeyenleri Suriye tarafında kurulacak kamplarda barındırabiliriz.

- Bize göre El Nusra bir terör örgütüdür, tüm görüşmelerimizde El Nusra'nın muhalefetten ayrıştırılması gerektiğini söyledik.

- Almanya Başbakanı Angela Merkel insani yardım konusunda 50 milyon euro ayırdıklarını söyledi, kimse maddi kaynak vermese de biz hazırlıklıyız.

- Beşiktaş saldırısını gerçekleştirenlerden birinin Suriye'den geldiği anlaşılıyor, patlayıcıların yurtdışından geldiği görülüyor.

İRAN'LA 'HALEP' TEMASI

Öte yandan AA'nın haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'ye Halep'te tahliyelerin başladığını, ancak tahliye sürecinde sivillere yönelik saldırıların gerçekleştirildiğini söyledi.

Yıldırım, Halep'teki insani durumun endişe verici olduğunu, bu çerçevede şehirden tahliyelerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi ve bölgeye insani yardım ulaştırılması için Türkiye'nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

BM: HALEN 50 BİN KİŞİ KUŞATMA ALTINDA

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura dün gece yaptığı açıklamada, Halep'in doğusunda hâlâ yaklaşık 50 bin kişinin kuşatma altında olduğunu söylemişti. Mistura, bu kişilerden 40 bininin sivil olduğunu belirtmişti.

BM'YE KAN DONDURAN 'RUSYA' MEKTUBU

Öte yandan Esad rejiminin büyük oranda kontrolü sağladığı Halep'te, kentin doğusundaki sivil ve muhaliflerin tahliyesi sürerken; BM'nin 'Suriye' komisyonuna şok bir belge ulaştı.

Suriye'de faaliyet gösteren ve gönüllülerden oluşan Beyaz Baretliler sivil toplum kuruluşunun BM müfettişlerine gönderdiği mektupta, Halep'te "çok büyük ihtimalle" Rusya tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarında bin 207 sivilin öldüğü belirtildi.

39 sayfalık belgede, büyük bölümü Temmuz-Aralık aylarında düzenlenen 304 saldırıda hayatını kaybeden siviller arasında 380 de çocuk bulunduğu bildirildi.