Corona virüse karşı burundan değil ağızdan nefes alın

Corona virüse karşı burundan değil ağızdan nefes alın

Corona virüsüne karşı bir taraftan aşı bulma çalışmaları devam ederken diğer taraftan virüsün, insan vücuduna daha kolay hangi yollardan enfekte olduğu araştırılıyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, corona virüs ağız yolundan ziyade burunda bulunan iki farklı hücre tipi yolu ile insana enfekte oluyor.

Araştırma sonucu özellikle burundaki iki özel hücrenin yeni tip koronavirüs SARS-CoV-2'nin vücuttaki başlangıç ​​enfeksiyon noktası olduğunu ortaya koydu.

Nature Medicine dergisinde yayınlanan makalede, bilim insanlarının burunda mukus üreten goblet ve siliyer hücrelerinin, corona virüsün hücrelerimize girmek için kullandığı en önemli iki proteinin yoğun konsantrasyonuna sahip olduğunu keşfettiği belirtildi.

İngiliz Wellcome Sanger Enstitüsü’nden araştırmacı yazar Waradon Sungnak "Araştırma, burunda mukus üreten goblet ve siliyer hücrelerin, bu iki proteinin en yüksek konsantrasyonlarına sahip hücreler olduğunu ortaya koydu. Bu da, bu hücrelerin virüsün birincil enfeksiyon yolunu oluşturduğu anlamına geliyor" dedi.