Cumhurbaşkanı istifa etti

Cumhurbaşkanı istifa etti

İtalya Cumhuriyeti’nin 11'inci cumhurbaşkanı olan ve yaklaşık dokuz yıldır bu görevi yürüten 89 yaşındaki Napolitano, 2013 yılında yapılan genel seçimler sonrasında çıkan siyasi krizi takiben, nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak bir aday için anlaşma sağlanamayınca tekrar aday olmayı kabul etmişti. Ancak Napolitano, yaşının ilerlemesi nedeniyle, 2020 yılında bitmesi gereken görevini her an bırakma şartıyla buna sıcak bakmıştı.

Ülkenin ilk komünist kökenli Cumhurbaşkanı Napolitano dün, katıldığı bir etkinlikten dönerken karşılaştığı bir kız çocuğuyla sohbet ederken, “Cumhurbaşkanlığı sarayında iyiyim, burada her şey çok güzel ama kendimi kapatılmış gibi hissediyorum. Zamanı geldi ve artık evime dönüyorum. Evimde daha rahat edeceğim ve daha rahat yürüyüşlere çıkabileceğim” diyerek sivil hayata geri dönmekten mutlu olacağı mesajını vermişti.

Roma’daki evlerine gitmek üzere yaklaşık dokuz yıldır ikamet ettikleri Quirinale Sarayı'ndan ayrıldı. Napolitano ayrıldıktan sonra sarayda Cumhurbaşkanlığı'nı temsil eden bayrak gönderden indirildi.

Geçtiğimiz günlerde ulusa sesleniş konuşması yapan Giogio Napolitano, “Anayasanın bana vermiş olduğu bu pozisyonumdan ayrılmaya karar verdim. Bu kararı vermemde yaşımın bir hayli ilerlemiş olmasının etkisi olduğu açık. Bir diğer nedeni de uluslararası alanda cumhuriyeti temsil etmenin yanı sıra anayasal yetkimi yerine getirmeyi zorlayan oldukça meşakkatli konularla karşı karşıyayım” ifadelerini kullanmıştı.