Darbeciler MİT’e devredilen GES’e takıldı

Darbeciler MİT’e devredilen GES’e takıldı

hanet şebekesinin planları deşifre olunca darbe saatini öne çektiğini belgesiyle ortaya çıkaran Karar, 15 Temmuz günü Genelkurmay ve MİT arasındaki trafiğin detaylarına ulaştı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre darbe planları 2012 yılında MİT’e devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’na takılan darbecilerin konuşmaları sayesinde ortaya çıkarıldı.



Karar'da Hilal Öztürk'ün haberine göre MİT, PDY terör yapılanması ve diğer terör örgütlerinin faaliyetleri için hem GES’te hem de sıcak takip merkezleri ile “açık iletişim” adı verilen her veriyi izliyordu. Askeri birliklerde yaşanan olağandışı hareketlilik konusunda bir çok ilden gelen bildirimler dikkatle takip edildi. Darbecilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ele geçirme planı sırasında yaptıkları görüşmelerin de GES’e takıldığı öğrenildi.

PERSONELİ BEKLEDİLER

Bunun üzerine MİT saat 16.00’da Genelkurmay Başkanlığı’nı bilgi notu ile haberdar etti. Saat 17.30’da ise detayları paylaştı. Son aşamada MİT Müsteşarı Hakan Fidan Genelkurmay Başkanlığı’na bizzat gitti. İlk aşamada Akar’ın talimatıyla Genelkurmay Karargahı’ndaki personelin mesaisi uzatıldı. Güneydoğu’daki terör operasyonları gerekçe gösterildi. Karargah’taki darbeciler de bu değişikliği fark etti ve operasyonu öne çekti. Ancak Karargahı ele geçirme planı için personelin çıkmasını bekledi. Personel geç saatlerde Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarından ayrılınca darbeciler düğmeye bastı. GES MİT’e devredilince en çok cemaatçiler karşı çıkmıştı.