Dikkat! Skolyoz tedavisini geciktirmeyin!

 Dikkat! Skolyoz tedavisini geciktirmeyin!

Omurga vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan, toplam 33 kemikten oluşan omurların tümüne denir. Omurganın sırt ve bel bölgesinin yana doğru eğriliğine ise skolyoz (omurga eğriliği) adı verilir. Omurgada eğrilik ‘S’ veya ‘C’ şeklinde olur.

Skolyoz hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Metin Arslan, çocuğun bel veya sırt bölgesinde bir asimetri varsa, bir omzu diğerinden daha yüksekse, elbiseleri bireyin üzerinde asimetrik bir şekilde duruyorsa veya bir bacağı diğerinden uzun duruyorsa skolyoz olabileceğini ve bu konuda uzman bir doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Skolyozun genellikle çocuk yaşlarda teşhis edildiğini ifade eden Arslan, çok düşük derecedeki eğriliklerin ise başta fark edilmeyip ileriki yaşlarda teşhis edilebildiğini söyledi. Arslan, “Skolyozda erken tanı konulduğunda tedavi sürecinden daha kolay ve hızlı başarı elde etmek mümkün. Teşhis süresi geciktiğinde, omurga eğriliği çocukların gelişimini de olumsuz etkileyecektir” dedi.

Çocukların %3’ünde görülüyor

Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon skolyoz hastasının olduğunun ve bunların en az 150 bin kadarının da çocuk yaşta olduğunun altını çizen Arslan, erken teşhis konulmasının rahatsızlığın tedavisi için oldukça önemli olduğunu sözlerine ekledi. Skolyozun genellikle 10 yaş civarında başladığını belirten Arslan, hızlı büyüme dönemine girildiğinde de çocukların gelişim sürecinin takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Tedavi süreçleri çocuklarda farklılık gösteriyor

Arslan, “Çocuklarda teşhis edilen skolyozun tedavi sürecinde gözlem, korse tedavisi ya da ileri seviyede olanlar için ameliyat kullanılır. 0-20 derece için skolyoz rahatsızlığı bulunan çocuk, doktor gözetiminde bulunur. 20 dereceden 60 dereceye kadar korse tedavisi uygulanır. (40 derece üstü bazı durumlarda korse tedavisi uygulanamayabilir.) Eğer hastanın skolyozu 60 derece üzerinde ise ameliyata başvuruluyor” dedi.

Farklı sağlık sorunlarına da yol açıyor

Skolyozun bir omurga rahatsızlığı olduğunu belirten Dr. Arslan, “İleri dereceye ulaşan skolyoz özellikle göğüs kafesi ve kaburgaların şeklini bozabilir ve bu da çocuklarda akciğer gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bunun sonucunda ise solunum yetmezliği gibi büyük sorunlara yol açabilir” dedi.