Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Davası Başladı

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Davası Başladı
Donald Trump hakkında, 2016 başkanlık seçimleri sırasında ilişkide olduğu müstehcen film oyuncusu Stormy Daniels'a sessizlik anlaşması için "sus payı" ödenmesine ilişkin dava, New York'ta başladı.

Manhattan Ceza Mahkemesi'ne Trump, avukatlarıyla beraber geldi. Mahkeme salonuna girmeden önce basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan eski ABD Başkanı Donald Trump, bu davanın siyasi amaçlarla açılmış tarihi bir dava olduğunu ve hiçbir suçunun bulunmadığını savundu.

Trump, "Suçsuz olduğum için burada olmaktan gurur duyuyorum. Siyasi insiyaklarla açılmış bu dava Amerika'ya hakarettir. Buna benzer bir olay daha önce hiç görülmedi. Buraya asla getirilmemeliydim." şeklinde konuştu.

12 kişilik jüri seçimi yapıldıktan sonra davaya başlanacak. ABD'de cezai davaların yargılanmasında, bulunulan bölgedeki vergi kayıtları üzerinden rastgele seçilen vatandaşların oluşturduğu jüri heyetinin kararı esas kabul ediliyor. Bu dava için Manhattan'da ikamet eden ve daha önce suç işlememiş ABD vatandaşları arasından kura ile seçilen yaklaşık 100 jüri adayı bulunuyor.

Jüri seçim sürecinde, 12 asıl ve 6 yedek jüri üyesi için adaylar, davada "tarafsız" ve "ehliyetli" şekilde karar verebilmeleri için titiz bir elemeden geçirilecek. Jüri adaylarına, siyasi görüşleri, politik eğilimleri ve Trump'a karşı olumlu ya da olumsuz güçlü duyguları olup olmadığı gibi konuları içeren sorular yöneltilecek. Ancak adaylara, sadece kasımda yapılacak başkanlık seçimlerinde kime oy verecekleri sorulmayacak.

Savcılık, tarihte ilk kez eski bir ABD başkanının cezai yargılanmasıyla ilgili olarak savunmanın jüri seçimine büyük önem veriyor. 100 aday arasından yapılacak jüri seçimin iki haftaya kadar sürebileceği belirtiliyor.

Jüri seçiminin yapılmasının ardından Trump’ın yargılanmasına başlanacak.

trumpin-davasi2.jpg

Uzmanların sunumları ve şahitlerin dinlenmesiyle beraber yargılamanın 6 ila 8 hafta sürebileceğini öngörülüyor. Trump'ın da bu süreçte haftada 4 gün mahkeme salonunda bulunması gerektiği belirtiliyor.

Büyük Jüri Trump’ı Suçlamıştı

Eski ABD Başkanı Trump, 18 Mart 2023 tarihinde Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yetişkin film endüstrisinde oyuncu olan Stormy Daniels'e 2016 başkanlık seçimlerinde yasa dışı "sus payı" ödenmesi hakkında yürütülen soruşturma çerçevesinde büyük jüri tarafından suçlanmıştı.

Trump, "sus payı" ve bu ödemeye ilişkin kayıtlarda sahtekarlık yapmaktan dolayı 4 Nisan 2023 tarihinde New York'ta hâkim karşısına çıkmıştı.

Trump, kendisine yöneltilen 34 ayrı suçlamayı reddederek, hakkındaki iddiaları "siyasi cadı avı" olarak nitelendirmiş ve suçlamaları "seçimlere müdahale" olarak gördüğünü belirtmişti.

"Amerikan tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle hâkim karşısına çıkan ilk eski başkan" olan Trump, kayıtlara geçti.