HDP'de mesaj krizi

HDP'de mesaj krizi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, süreçte, “üçüncü göz” olacak İzleme Heyeti’ne ilişkin, “olumlu bakmıyorum” mesajı gündeme bomba gibi düşerken, Hükümet ile HDP arasında, Abdullah Öcalan’ın bugün Diyarbakır’daki Nevruz töreninde okunacak mesajı konusunda da kriz yaşandığı iddia edildi.

Siyaset kulislerine yansıyan iddiaya göre, Öcalan’ın önceki günkü ziyaret sırasında HDP heyetine ilettiği mesajındaki bazı ifadelere hükümet kanadından itiraz geldi ve bunların değiştirilmesi, Nevruz’da da bu şekilde mesajın kamuoyuna aktarılması istendi. HDP ise bu talebi, “Bizzat ifade ettiği şekilde bu cümleler yer alacak” diyerek reddetti. Metin krizi konusunda dün gün boyu taraflar arasında telefon diplomasisi yaşanırken HDP, Pervin Buldan’ın Türkçe, Sırrı Süreyya Önder’in ise Kürtçe olarak mesajı Öcalan’ın birebir ifadelerinin yer aldığı, “orijinal” haliyle okumaları kararı aldı. Kürtçe çevirisi de bu çerçevede yaptırılan Öcalan’ın orijinal mesajının dün karayoluyla Önder tarafından zarf içinde Diyarbakır’a götürüldüğü öğrenildi.

Hükümet kanadı ile Öcalan’ın süreç açısından kritik önem taşıyan mesajı konusunda yaşanan krizi aşmaya çalışırken, Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar ise HDP’liler açısından tam anlamıyla, “soğuk duş” etkisi yarattı. Kulislerde, isimlerin açıklamadan hemen önce basına sızmasına dikkat çekilirken, sızan isimlerin de hükümetle üzerinde uzlaşılan son listeden olmadığı öne sürüldü. Kulislerde, bu durumun isimlerin hükümet ya da HDP cephesinden sızdırılmadığını gösterdiği yorumları yapıldı.

Görüş ayrılığı

HDP kulislerinde, Cumhurbaşkanı’nın İzleme Heyeti konusundaki çıkışının Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki sürecin seyri ve yöntemi konusunda yaşanan görüş ayrılığının yeni bir tezahürü olduğu değerlendirilirken, “Erdoğan’a göre süreç iyi idare edilemiyor. Dolmabahçe açıklamasının Erdoğan yurtdışındaykan yapılması da bu görüş ayrılığı ve usul çatışmasının bir sonucu. 28 Şubat’taki Dolmabahçe açıklaması öncesinde hükümet kanadında, ‘aman dönmeden bu açıklama yapılsın’ telaşı vardı” yorumları yapıldı.