Hükümetten Bahçeli'ye bir 'af' yanıtı daha!

Hükümetten Bahçeli'ye bir 'af' yanıtı daha!

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un sözlerinin satır başları şöyle:

AK Parti ve MHP'nin gündemleri farklı. Tabii ki MHP kendi görüşleri var, öncelikleri var. O çerçevede Sayın Bahçeli böyle bir temennide teklifte bulunuyor. Ama bizim de, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, herhangi bir şekilde gündemimizde af konusu yok.

'PRATİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL'

Bu MHP'nin gündeme getirmiş olduğu bir konudur. Yani tek bir partinin içerisinde iki farklı görüş değil, zaten seçim işbirliği yapmakta olan bir tanesinin Sayın Genel Başkanının bu konudaki ısrarlı bir şekilde af meselesini gündeme getirmesi.

Zaten pratik olarak da mümkün değildir, parlamento kapanmıştır. Türkiye ilk seferde gündemine af meselesini gündeme getirmiyor. Rahşan affının yapıldığı zaman hoş gelmesine rağmen sonradan önemli toplumsal tepkilere neden olduğunu biliyoruz. Bu gereklilikse gündeme gelir ama seçim öncesinde gündeme gelecek konu değil. Gelse de gündeme alacak konumda değiliz.

BEDELLİ ASKERLİK

Bir yığılma var. Seçimden sonra gündeme gelecek konulardır.

APOLET SÖKME POLEMİĞİ

Alkışlaması yadırganacak, bu kadar üst perdeden üstüne gidecek bir durum değildir. İnce'nin malzeme haline getirdiğini görüyoruz. PKK ile mücadelede, PYD ile mücadelede sembol isimlerden birisi haline gelmiş bir komutan üzerinden 'senin apoletlerini sökeceğim' demesi, herhalde bu operasyondan memnun olmayan PYD'liler başta olmak üzere ekmeğine yağ sürer. Dünyanın en özgür seçim kampanyalarından biri yürüyor. Kandil operasyonunun bile gündemde olduğu dönemde TSK'nın sembol olmuş komutanlarından birisini yıpratmaya çalışmak milli menfaatlerle bağdaşmaz.

ENFLASYON VE KUR

Şöyle, bir iktisatçı olarak şunu söyleyeyim. Türkiye ekonomisinin makro ekonomisinde endişeler olsaydı, Türkiye küçülen bir ülke olsaydı, istihdam üretemeyen bir ülke olsaydı, hem faizin hem kurun yükselmesi bunların sonucu olarak da enflasyonun yükselmesi endişe verici olabilirdi. Biz aynı şablon gelişmeleri daha önce de gördük.

Türkiye'de Gezi olayları başladı. Ondan evvel faiz oranı 4,84'tü. Gezi olaylarının en temel etkilerinden birisi faiz oranlarını yükseltmesi oldu. Ardından 17-25 Aralık olayları. En somut etkisi faizin, kurun yükselmesiyle ortaya çıkıyor. 15 Temmuz'dan sonra, hem algı operasyonlarıyla Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak hem de operasyon yapacaklarını tahmine diyorduk ve böyle oldu. 15 Temmuz'dan sonra faiz ve kurda ciddi bir hareketlilik oldu. bu yaşadığımız dördüncü büyük kur operasyonudur. Bu bir kur krizi değildir. bu bir algı terimidir. Olan tam manasıyla, bir takım spekülatif çevrelerin ortaya koyduğu kur operasyonlarıdır.

Bu geçici bir süreçtir. Türkiye ekonomisi zayıf yakalansaydı, bundan ürkmemiz belki mümkündü. Ama öyle değil. Tamamen dışsal etkilerden, ekonominin gerekleriyle değil. Geçicidir ve çok kısa süre içerisinde bunun geri gideceğini biliyoruz.

Kur krizi terimi bir algı operasyonu terimi olduğu gibi, şu da algı operasyonunun parçasıdır. 'Kurun hareketliliğinin nedenlerinden birisi özel sektörün borçluluğudur.' Hem Türkiye'nin yerli yatırımcıları hem dışarıdan yatırımcılar destekleniyor, teşvikler uygulanıyor. Türkiye'de özel sektör artık Türkiye'nin yükselmesi için eskiye göre daha fazla elini taşın altına koymaya niyet ediyor. Birileri bundan rahatsız. Onun için özel sektöre karşı itibar suikastı da uygulanıyor. 'Özel sektör bu kadar borçlu olmasaydı' lafının altında bu var. Buna da vatandaşımızın kanmamasını temenni ederim.

'TURİZM DİLİ BAŞKA, POLİTİKANIN DİLİ BAŞKA'

2014 iyiydi. 2015 ve 2016'da dip noktaya gelmiştik. 2017'de inanılmaz bir geri dönüşüm oldu. 36 milyon turisti ağırladık. Bu yılın ilk 4 ayında rakamlara baktığımız zaman bütün yılların ilk 4 ayının rekorunu kırdık. 7,8 milyon ziyaretçimiz geldi. Kişi başına düşen turizm gelirlerinde yükselmeler ortaya çıktı. Erken rezervasyonlara baktığımız zaman, tur operatörlerinin CEO'larıyla görüşme imkanım oldu. Bu sene sonuna kadar Türkiye 40 milyon turisti ağırlayacak potansiyele ulaşacak. Göstergeler bunu teyit ediyor. 2023'de 50 milyar dolar gelir ve 50 milyon turizm hedefine ulaşacağız gibi geliyor.

Dün Sayın Ekonomi Bakanımızla birlikte, tur operatörlerine krediyle ilgili imza töreni yaptık. Sektörün aktörleri takım oyuncusu gibi bir aradayız. İlgili bütün kurumlarımızla arkalarındayız. Bu hedeflere ulaşacağımızı da ümit ediyoruz. İnşallah beklenmeyen aksi bir durum ortaya çıkmaz.

Ne oldu, niye düştü? Ruslarla uçak krizi, Avrupa'daki siyasetçilerin, 'Türkiye'ye gitmeyin' uyarıları. Maalesef, DEAŞ'ın yapmış olduğu halka dönük, turistlere dönük eylemler. Ben hep şunu söylüyordum, turizmin dili başka, politikanın dili çok başka bir şey.