Ispanak alarmı! Çok sayıda kişi hastanelik oldu

Ispanak alarmı! Çok sayıda kişi hastanelik oldu

İstanbul'un birçok noktasında görülen zehirlenme vakası gitgide artıyor. Marketten alınan ıspanakları yiyenlerde bulanık görme ve kas güçsüzlüğü şikayetleri ortaya çıkıyor.

Kimyasal şüphesi

Zehirlenme olayının tazeliğini uzun süre koruması için çeşitli kimyasal işlemler gören ıspanaktan olduğu ileri sürüldü. Zehirlenme olayıyla ilgili olarak polis ekipleri çalışma başlattı. Zehirlenen vatandaşların satın aldıkları ıspanakların bulunduğu marketler tespit edilecek.

Bazı yemekler ertesi güne kalıp ısıtıldığı takdirde besin zehirlenmesine yol açabiliyor. Bunlardan biri de mutfağımızda eksik etmediğimiz ıspanak. Peki, Ispanak zehirler mi? İşte Ispanak ile ilgili bilinmesi gereken detaylar...

Ispanak zehirlenmesi nedir?

Ispanak pişirildiği zaman hemen tüketilmesi gereken, tekrar ısıtılmaması gereken yiyeceklerden biri. Çünkü ıspanağın gelişimi için gerekli olan nitrat, ısıtıldığı zaman nitrite dönüşerek zehirliyor.

Nitrit zehirlenmesi belirtileri:

Nitrit/ Nitrat zehirlenmesinin belirtileri ağız ve göz çevresinde mavilik olarak ortaya çıkıyor. Bu duruma "Mavi Bebek Sendromu" adı veriliyor.

Ispanağı pişirince hemen tüketin!

Zehir Danışma Merkezi uzmanlarına göre, pişirilen ıspanak bekletildiğinde içinde nitrit oluşabiliyor ve tüketilmesi halinde nitrit zehirlenmesine yol açabiliyor. Bunun için ıspanağın pişirildikten sonra açıkta veya buzdolabında bekletilmemesi, hemen tüketilmesi isteniyor.

Hastaneye başvurdular!

Geçtiğimiz günlerde Esenyurt Akçaburgaz'da bulunan bir fabrikada çalışan yaklaşık 50 işçi yemekhanede makarna, ıspanak, yoğurt ve ekler yemiş ve işçiler zehirlenme belirtisi ile hastanelere başvurmuştu.