Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis Yeni Yıl Mesajı Yayınladı

Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis Yeni Yıl Mesajı Yayınladı

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yayınladığı yeni yıl mesajında, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını fiilen tanımaması halinde müzakere masasına dönmeyeceğini ifade etti.
Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yeni yıl nedeniyle açıklamada bulundu. Anastasiadis açıklamasında, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına dayatma tehdidi olan faaliyetlere son verilmesi halinde diyaloğa dönmeye hazır olduklarını ifade etti. Rum lider, müzakere masasına hangi çerçevede döneceğini ortaya koyduğu açıklamasında, “Doğal zenginlik, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları aleyhine yeni oldu bittiler oluşturulmasına bahane değil, en kısa zamanda devletin, halkın ve ekonominin birliğini sağlayacak barışçıl bir çözüme teşvik olmalıdır” dedi. 12 Ocak’ta yapılacak Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin görüşme zeminini de belirlediğini kaydeden Anastasiadis, kimsenin, yenilenmesi yerine yıkılmasını istediği bir devletin zenginliğine tercihli ortak olmasına müsaade edilmeyeceğini kaydetti.
“TÜRKİYE EGEMENLİĞİMİZİ FİİLEN TANIMAZSA MASAYA DÖNMEYECEĞİM”
Anastasiadis, şahsının ve hükümetinin Kıbrıs sorunundaki durağanlığa ve fiili duruma karşı olduğunu iddia ederek, Türkiye’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını fiilen tanımaması halinde diyaloğa gelmeyeceğim” dedi. Anastasiadis açıklamasında şunları dile getirdi:
“Kıbrıslı Türk vatandaşlarıma, Türkiye’ye ve uluslararası topluma sesleniyorum: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına itiraz edecek veya doğrudan veya dolaylı yoldan güçlünün ifadesini dayatma tehdidi olan faaliyetlere son verilmesi halinde Kıbrıslı Rumlar diyaloğa dönmeye hazırdır. Doğal zenginlik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları aleyhine yeni oldu bittiler yaratılmasına bahane değil. En kısa zamanda devletin, halkın ve ekonominin birliğini sağlayacak barışçıl bir çözüme teşvik olmalıdır. Ben kendi payıma, yeni bir başlangıç yaparak ülkenin siyasi güçleriyle ortak bir yürüyüşe, geniş tabanlı hükümet kurmaya istekliyim. Kıbrıs kısa zamanda Avrupai, çağdaş, müreffeh ve güvenli bir ülke ve Doğu Akdeniz bölgesindeki barış ve istikrar unsuru olabilir.”
Öte yandan Anastasiadis’in, Rum tarafında faaliyet gösteren Amerikan Kardiyoloji Enstitüsü’ne giderek ameliyat sonrası rutin kontrolünü yaptırdığı öğrenildi. Rum liderin sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.