Uzm. Dr. Orhan Sevinc CURA

Uzm. Dr. Orhan Sevinc CURA

Bebeğimiz geldi

İlk gebelik testinin üzerinden takriben 40 hafta geçti. Ellerini, yüzünü, gözünü, sağlığını merak edip hayal ettiğiniz; ultrasonda gördüğünüz kişi artık yanınızda. Artık annesiniz, artık babasınız. Hayatınız çok daha güzel ama çok daha kaygılı bir döneme başlıyorsunuz. İşte bu kaygılı ama harika dönemde; size doğru bilgiyi verecek , bebeğinizin sağlıklı büyümesine yardımcı olacak , acil durumda bilgi alacağınız bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanının hayatınıza katılması sizi daha güvende hissettirecektir.

Anne kendine gelir gelmez hemen bebeği emzirmeye başlamalıdır, bebeğin sıklıkla emzirilmesi annenin sağlığı için de çok önemlidir. Emzirme sırasında salgılanan hormonlar, uterusun kanamasını daha çabuk durduracak ve anne daha hızlı iyileşecektir. Annelerin ilk günlerdeki en büyük kaygısı, sütünün yetmeyeceğini düşünmeleridir. Oysa ilk günlerde gelen ağız sütü denen kolostrumu bebeğin alması, gelecekte bebeğin savunma sisteminde etkili olan immunglobulinleri yoğun miktarda içermektedir. Bu nedenle sık sık emzirmek bebeğe yeterli sütü sağlayacaktır. Bebeğin bir öğünde alacağı miktarı, kilosunu 15 ile çarparak, bir günde alacağı toplam miktarı da kilosunu 150 ile çarparak hesaplarız. Örneğin 3 kilo bir bebeğin bir kerede alacağı anne sütü miktarı 45 ml; bir günde alacağı anne sütü miktarı ise 450 ml civarıdır. Bu bebeğimizin 2 saatte bir emdiğini varsayarsak her 2 saatte bir 40 ml civarı alması yeterlidir.

Birinci haftadan sonra annenin günde 3 litre civarı su içmesi ve haftada iki gün balık yemesi sonucu sütü daha çok artacak , bebeğin ihtiyacı karşılanacaktır .Günlük kaka sayısı, kilo alımı takibi, ateşin takibi bize yeterli beslenmenin olup olmadığını kabaca anlamamızda yardımcı olur. Yenidoğan bebek yeterli beslenemezse kaka yapamaz, ateşi olur ve çok ağlar. Bazen açlığa bağlı olarak hareketliliği de azalabilir. Şüphe edildiğinde bir hekime gösterilmelidir. Bebek emdiği sayıda kaka yapabilir, sık hapşırık, sık aksırık, sık hıçkırık olabilir. Bu belirtiler anne karnından dünyaya uyum sağlama çabaları ve bebeğin ihtiyaçtan fazla beslenmesinden kaynaklanır.

İkinci haftanın bitimi ile altıncı hafta arasında bebeğimizin saat 3'ten sonra, haftada 3 kere , ortalama 3 saat kadar ağlaması, kolik yani gaz sancılarının başladığını düşündürür. Doğru emzirme , gazını çıkarma sancıyı azaltabilir. Elektrik süpürgesi, davlumbaz, saç kurutma makinesi sesi de bebeğin ağlamasını azaltır. Hekiminizin bir gaz damlası önermesi beklenir; eğer krizler bitmezse, en sağlam tedavi yöntemlerinden biri olan otomobil ile gezinti bebeği rahatlatabilir. Çocuk hekimi ile ilk altı ay ayda bir kere, sonra üç ayda bir görüşerek bebeğinizin sağlıklı büyümesi konusunda yardım alabilirsiniz. Aşıların çoğu sağlık ocaklarında yapılmaktadır. İlk üç ayda rotavirüs aşısı, dokuzuncu ayda meningokoksik menenjit aşısı ve 4 yaş bitiminde ikinci doz suçiçeği aşısını özel olarak yaptırmanızı öneririz. Sağlıkla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uzm. Dr. Orhan Sevinc CURA Arşivi