Dr. Emel ADAMIS

Dr. Emel ADAMIS

Çok dilli dünya

Ülkeler arası bağlar arttıkça ve dünya küçüldükçe, insanlardaki farklı dil öğrenme merakı da artıyor. Genel olarak baktığımızda bu dillerin elbette Birleşmiş Milletlerin 6 resmi dilinden (İngilizce, Fransızca, Arapça, Çince, Rusça ve İspanyolca) biri olması stratejik bir karar olabilir. Bu dillere Almancayı da eklemek yanlış olmaz. Çoğunlukla ticari düşüncelerden dolayı rağbet gören bu ikinci yabancı diller, Rusça, Arapça, Çince gibi gelecekte uluslararası arena ve piyasalarda etkinliklerinin artan ülkelerin dilleridir aynı zamanda. Fakat bu seçenekler sizin İngilizce dışında başka bir yabancı dili hangi amaçla öğrenmek istediğinize göre değişecektir elbette. Zevk için, meraktan, o dilin kültürüne ya da yazınına ilgi duyulduğundan, dünya turuna çıkınca zorlanmamak için, dublajsız film izleyebilmek için, kariyer ya da ticari amaçlı ve benzeri pek çok sebepten fazladan bir yabancı dil öğrenilebilir. Örneğin, günümüzde en geçerli dil olan İngilizceden sonra tercih edilen Fransızca, Almanca ve Rusça’nın sadece gündelik hayat, bu ülkelere olası gitme durumu veya ticari ilişkiler değil tabii ki, bu dillerin geçmişinde yazılan edebi, felsefi ve sanatsal eser zenginliği de bu dillerin öğrenilmesi için yeterli sebep olabilir. Ayrıca,  İngilizce'nin bugünkü konumuna gelmesinden önce tüm dünya için ortak dil olan Fransızca, bugün de dünyanın çok çeşitli bölgelerinde yaygın olarak kullanılıyor.

İspanyolca ise, Latin ve Arap dilinin etkilerinin görüldüğü, okunduğu gibi yazılan ve diğer Latin dillerine göre düzensiz durumları daha az olan bir dildir. Tahminlere göre 2050 yılında Amerika, İngilizce ve İspanyolca konuşulan çift dilli bir ülke olacak. İspanyolcaya en yakın dillerden biri olan İtalyanca da üçüncü dil seçeneği olarak çok tercih ediliyor. İtalya, İsviçre, Malta ve Arjantin olmak üzere, 25 farklı ülkede kullanılan bu dil yaklaşık 70 ile 125 milyon insan tarafından konuşuluyor. Diğer Latin dilleriyle aynı gramere sahip olmasına rağmen Fransızca ve İspanyolca’dan daha az kelimeye sahip. Spagetti, pizza, pasta ve Ferrari ile bu dil için çoğumuz bir başlangıç yapmış durumdayız aslında.

Önemli olan noktalardan biri de yukarıda bahsettiğim sebepler dışında bildiğiniz 2.yabancı dilden sonra öğreneceğiniz diğer dilin yapı ve köken olarak benzerlik ya da farklılıklarıdır. Bu konu o dilde daha hızlı yol almanıza ve ya daha fazla zaman ve çaba harcamanıza sebep olabilir.

Dünyada en çok konuşulan diller ile ilgili internette detaylı bir araştırma yaptığınızda binlerce sitede binlerce farklı sıralama görebilirsiniz. En çok konuşulan dil sorusunun cevabında kesin olan şey ilk üç sıradır. Sırayla en çok konuşulan diller: Çince'nin Mandarin lehçesi (Yaklaşık 1 milyar 300 milyon insan bu dili kullanmaktadır. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, tamamen ayrı birer dil olarak kabul edilebilecek kadar farklı "dilcik"lerden oluşmuştur. Bu yüzden Çincenin bir dil değil, bir dil ailesi olduğu iddia edilir.), İngilizce ve İspanyolca 'dır.  

Burada konuyu dünyada insanların iletişim amacıyla kullandıkları dil olarak yorumlarsak, dünya birbiriyle anlaşmak için en çok hangi dili tercih ediyor ona bakmak gerek. Bu sorunun cevabının İngilizce olduğunu söylediğinizi duyar gibiyim. Ancak dediğim gibi, çok dilli olma yolunda ilerlemek istiyorsanız, en çok konuşulan dil mi yoksa en yaygın ve etkin iletişim dili mi öncelikle buna karar verip sonrasında da bu dili hangi nedenle öğrenmek istediğinizi iyi bilmeniz gerekiyor.
  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dr. Emel ADAMIS Arşivi