Erkeklerin ayaklarında tercihleri

Ayakkabı, kadının kadar erkeğin de şıklığının önemli bir parçasıdır. Günümüzde beyler açısından ihtiyaç olmakla beraber, aksesuar olarak da çeşitlilik aranarak seçilmektedir. Erkek ayakkabı sektörü oldukça çeşitlendi ve müşterilerine daha marjinal ürünler sunmak için sürekli yapılanma ve değişikliğe giden onlarca firma piyasada yer buldu.

Beyler dikkat! Kıyafete uygun olmayan, yıpranmış veya bakımsız bir çift ayakkabı yüzünden özenli giyinme çabaları tamamen boşa gidebilir. Ayrıca insanların gözlerinin öncelikle ayakkabılara takıldığını unutmamakta da büyük fayda var. Erkekler için önemli aksesuarların başında yer alan ayakkabılar çoğu bayan tarafından kişilik özellikleri hakkında bilgi vermesi olarak bile tanımlanabilir.  Özgüveninizi kaybetmeniz ve insanların sizi garipsemeleri bir yana, İş hayatınız, özel ilişkileriniz ve çevrenizde saygınlık yaratma çabalarınız bir anda çıkmaza girebilir! Lütfen ayakkabı seçiminize önem verin.

Ucuz ayakkabı ile günü kurtarma çabası aslında size pahalıya mal olacaktır, bunu unutmayın. Çünkü lostra salonlarıyla daha samimi olursunuz. Sadece estetik amaçlı üretilmiş kalitesiz ayakkabılar ayaklarınızın sağlığına zarar verir. Parmaklarınız su toplar, nasırlarla dolar, deriyi tahriş ederek kanamalara sebep olur, yürümekte zorlanırsınız. Ayaklarınızın sağlığı bozulunca, mecburen ortopedistlerin kapılarını aşındırmaya başlarsınız! Ayakkabı seçiminde en önemli husus ergonomi ve kalitedir. Uzun süre, rahatça giyebileceğiniz iki-üç çift ayakkabınızın olması, ucuza satın alınmış 25 çift ayakkabıyı dolaba dizmekten çok daha akıllıca bir davranıştır.

Ayakkabı satın almanız gerektiği zaman, bu işi günün ilerleyen bir saatinde yapın. O saatlerde ayaklar az da olsa şişer. Her zaman iki çifti de deneyiniz ve mümkünse mağaza içinde kısa bir yürüyüş yapınız. Ayakkabının arkadan önden ve yanlardan tam olarak oturduğuna dikkat ediniz. Kırılmaların olabileceği yerlerin kolayca bükülebileceğine dikkat ediniz. Ayakkabınızı hangi tür çorapla giymeyi planlıyorsanız, mağazaya giderken o tür çorap giymeyi unutmayın. Örneğin; yün çorap giyecekseniz, ayakkabıyı yün çorapla denemelisiniz.

Beyler! Ayakkabıyı denerken, ayaklarınızı biraz sıktığını düşünürseniz, satıcı size ‘Bunlar zamanla açılır. Rahat rahat giyersiniz’ dese de sakın bu sözlere kanmayın. Ayakkabının içinde ayağınız rahat değilse, bir numara büyüğünü isteyin. Ayağa dar gelen ayakkabılar ancak kullanılmaz duruma gelince, ayakları rahat ettirirler. Ayağınıza büyük gelmiş ayakkabılardan da uzak durun.  Bu durum ayak sağlığı için olumsuz etkisinin yanında estetik olarak da iticidir.

Ayağı taraklı olan erkekler ayakkabının en geniş bölümü olan yerin rahat ve geniş olmasına dikkat etmelidir. Sivri burunlu ayakkabılardan uzak durmak gerekir. Ayak uyumunun bozulmasına sebep verir ve ameliyat olma sürecine kadar ilerleyebilir. Mino bölgesinin (ağırlığın bindiği bölge) geniş olması yeterli olacaktır.

Kösele ayakkabılar piyasalarda var gibi görünse de günümüzde artık kullanılmıyor. Kösele yapısına benzer farklı ürünler kullanılmaktadır. Kösele tarzı tabanlar tercih edilmeli.  Dezavantajları; kış aylarında ayakkabının soğuk geçirmesi, sert zeminde ses yapması ve tabanının kaygan olmasıdır. Bunları önlemenin yolu kauçuk ile tabanı kaplatmaktır.

Erkek ayakkabı seçerken en çok dikkat etmesi gereken şey, o ayakkabıyı nerede kullanacağıdır.(işte, evde, partide gibi). Bütün gününü ayakta geçiren bir erkeğin ayaklarında şişmeler görülebilir. Bu nedenle bu şişmeler sonucu ayakları rahatsız etmeyecek ayakkabılar seçilmelidir. İnşaat gibi tehlikeli işlerde çalışanlar ise parmak uçlarında ve tabanlarında koruma olan ayakkabıları tercih etmelerinde fayda vardır. 

Aktif spor faaliyetleri için kullanılan ayakkabıların gün içinde giyilmeleri ise çok yanlış. Bu tür ayakkabılar sadece ve sadece spor aktiviteleri sırasında kullanılmalıdır…

RENK SEÇİMİ

Mevsimlere göre ayrı, spor kıyafet veya spor etkinliklerinde kullanılan ayakkabılar ayrı, iş ayakkabıları ayrı, mevsimi dışında giyilen çizme ve bot ayrı, kundura ve kibar görünümlü süet tarzı ayakkabılar ayrı olarak kendi içinde de çeşitlendi. Beylerin ayakları oldukça renklendi, modeller yenilendi ve tabular yıkıldı. Artık kahverengi ve siyah ayakkabılar tarih oldu. Bordo, Mavi, turuncu, kırmızı ve hatta neon renkler var ayaklarda.

Makosenler son derece rahat ve giyilmesi kolay ayakkabılardır. Kahverengi, siyah ve lacivert renkte olanları her yaşta erkeğin gardırobunda bulunmalı. Sıradışı erkek görüntüsünü benimseyenlerin mavi, beyaz hatta koyu sarı makosen giymelerine de kimsenin itirazı olmaz.

‘Acaba hangi renk ayakkabı, hangi renk takım elbiseyle giyilmeli’ sorusu zihninizi kurcalayabilir. Aslında bu konuda kurallara sıkı sıkıya bağlı olmanıza gerek yok. Örneğin; lacivert elbiseyle kahverengi ayakkabıyı birbirine yakışır. Bu, biraz İngiliz tarzı bir seçim olur. Lacivert elbiseyle siyah ayakkabı da giyilebilir. Önemli olan kahverengi ve siyahın birbiriyle kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Spor ayakkabılarda renk tutuculuğu yaşamayın! Özgür olun ve neon dahil her rengi tercih edin. Klasik kesimlerle tercih edeceğiniz ayakkabılarınız da koyu renklerde, yıpranmamış ve boyalı olmalıdır.

ÇORAPSIZ AYAKKABI MI?

Geçen yüzyılda, bir erkeğin yaz sıcağında bile çorapsız ayakkabı giymesi çok yadırganırdı. Zaten böyle bir girişimde bulunmak da erkeklerin akıllarına gelmezdi. Erkek çocukların bile yazın çorapsız ayakkabı giymelerine kolay kolay izin verilmezdi. Ama günümüzde klasik erkek modeli değiştiği için çorap giyme zorunluluğu da böylece ortadan kalkmış oldu.

Kuşkusuz günümüzde de çorapsız dolaşmak bazı koşullara bağlı. Örneğin; yaz tatilinde, sayfiye yerlerinde sandaletlerle dolaşırken çorap giyilmesi gerekmez. Jean pantolonlar, şortlar ve yazlık ince kumaş pantolonların altında çorapsız ayakkabı göze batmaz. Hatta böyle durumlarda çorap gözü rahatsız edebilir. Çorapsızlıktan çok rahatsızlık duyarsanız erkekler için üretilmiş babet çoraplarını tercih ediniz. Ancak, takım elbise giyecekseniz, çorapsız dolaşmaktan kaçının. Çorapsız ayakkabı giyeceğiniz zaman ayaklarınıza talk pudrası serpmeyi adet edinin. Çıplak ayak, ayakkabı içinde terleyince koku yapar. Ayrıca pudra serpmeden ayakkabı giyerseniz, ayaklarınız acır.
 
Kaliteli, uyumlu ve bakımlı bir ayakkabı göründüğünüz tüm fotoğraflarda şıktır. Aradan çok uzun seneler geçmesine rağmen.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gizem ANSIN Arşivi