Uzm. Dr. Elvan KANAT

Uzm. Dr. Elvan KANAT

Pazar sabahı...

Kahvaltı hazırlama konusunda hünerlerin sergilendiği, bal kaymağın o mükemmel birlikteliğine fırından yeni çıkmış ekmek ya da simit ile eşlik etme çabalarının olduğu ve yeni demlenmiş taze çayın olanca lezzetiyle eşlik ettiği keyifli zamanlar dilimi ; ya da bugün öyle olmasını isterdi.

Uzun zamandır varlığını hissettiren ve ihmal ettiği boyun ağrısına, davetsiz olmasına ragmen başköşeye kurulan misafir misali gelip oturan omuz ve kol ağrısı ile birlikte uyuşma da eklenmişti şimdi. Çayını koymak için demliği kaldırdığı zaman hissettikleri endişelerini arttırmıştı.Çayını aldı ve televizyonunun karşısına geçip oturdu. Alec Guinness’ in sekiz farklı rolde devleştiği 1949 yapımı “Kind Hearts and Coronets “ filmiyle keyif yapmayı planlamış olmasına ragmen apansız devreye giren bu ağrı tüm huzurunu kaçırmış, içindeki şevki de yoketmişti. Aklında  sadece bu davetsiz misafir vardı şimdi.

Acaba neydi sebebi ? Neden bir anda şiddetini arttırmıştı ?

Etrafındaki kişilerden duyduğu basında da sıklıkla yeralan, kas ağrıları, kreçlemeler, boyun fıtıkları, gerilime bağlı baş boyun ağrısı, tansiyon gibi sebepler zihninde turlamaya başlamıştı.

Bu düşünceler içinde oturduğu yerden doğrulmuş, evin dört bir tarafını göz gezdirmiş ama bu ağrıya çare olacak herhangi bir ilaç bulamamıştı.

Ağrıyla sızıyla huzursuz geçen haftasonunun ardından pazartesi sabahı ilk işi hemen bana gelmek olmuştu.Yaptığım muayeneyi takiben çekilen boyun filmi ve MR neticesinde ağrının sebebi olarak boyun fıtığı tespit edildi.

İlk olarak muzdarip olduğu ağrıyı ilaç ve fizik tedavi vererek giderdim.Gündelik hayatında dikkat etmesi gereken hususları sıraladım;

            -Masa başında çalışırken, araba kullanırken oturuşuna ve duruşuna yani ergonomi ye dikkat etmelisin.

            -Özellikle klima gibi cihazların ürettiği değişken hava akımlarından uzak durmalısın ve terli halde durmamaya özen göstermelisin.

            -Yatarken kullanılan yastığın ortopedik olmasına ve boyun boşluğunu desteklemesine dikkat etmelisin.

            -Sık telefon görüşmesi yapıyorsan, kulaklık ile konuşmalısın.

            -Uzun süre mola vermeden araç kullanmaktan kaçınmalısın.

            -Boyun bölgesine yönelik verilmiş egzersizleri hergün yapmaya özen gösterin.

            -Benzer şikayetler olduğunda asla bilinçsiz ilaç kullanmamalısın.

Teknolojinin getirdiği kolaylıkları yanlış kullanmak suretiyle benzer şikayetleri yaşayan yüzlerde hastadan birisiydi.Bu ağrılar sayesinde, sağlıklı yaşamanın ne kadar önemli olduğunu fark eden bir yüz ifadesiyle yanımdan ayrılırken, söylediklerime ciddiyetle uyacağını hissetmiştim.Ya siz ne kadar farkındasınız bu durumun? Sevdiklerinizle güzel zamanlar geçirmenize engel olacak ve gündelik işlerinizde size alıkoymak suretiyle hayat konforunuzu olumsuz etkileyecek bu gibi durumlara karşı ne gibi önlemler aldınız? Neden kendimizin koruyucu melekleri olmuyoruz sahi? Unutmayın ki sorunlar (hastalık) ortaya çıktıktan sonra yapabileceğiniz tek şey daha kısıtlı bir hareket alanı içinde (belirli tedavi modelleri aracılığıyla ) mücadele etmektir.Buna ragmen esas başarı, koruyabildiğiniz normalliğin (sağlığın) özgürlüğünü doyasıya yaşamaktır ki bu özgürlüğün bedeli sadece doğayla dost olmaktır.Antik Roma’da da dedikleri gibi; ‘’Tıp tedavi etmeye çalışır, doğa iyileştirir’’…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uzm. Dr. Elvan KANAT Arşivi