Neçirvan Barzani: Irak'ın bütün olarak kalması zor

Neçirvan Barzani: Irak'ın bütün olarak kalması zor

 BBC'ye konuşan Neçirvan Barzani, ülkenin, IŞİD militanlarının geçen hafta kuzey kenti Musul, Tikrit ve Telafer'i ele geçirmeden önceki durumuna dönmesinin çok güç olduğunu belirtti.


"TEK ÇÖZÜM SİYASET"

Sünni bölgelerin, Şii Irak hükümeti tarafından ihmal edildikleri hissine kapıldıklarını ifade eden Barzani, tek çözümün siyaset aracılığıyla gelebileceği şu sözlerle dile getirdi:
"Askeri bir çözüm olamaz. Siyasi bir çözüme, siyasi bir sürece ihtiyaçları var. Bunu yapmanın en iyi yolu da Sünni aşiretleri veya Sünni toplulukları sürece dâhil etmektir, çünkü şimdi ihmal edildikleri hissine kapılıyorlar. Tabi ki IŞİD'in duruma müdahil olduğu gerçeğini yadsıyamayız ama mesele yalnızca IŞİD meselesi değil. Bu, Bağdat'ın Sünni bölgelere yönelik yanlış politikalarının sonucu."

"NE İSTEDİKLERİNE KARAR VERMELERİ GEREKİYOR"

Barzani şöyle devam etti:
"Bunun kararını Sünni bölgelere bırakmalıyız fakat onlar için de en iyi modelin bu olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bir karar vermeleri gerekiyor: Tam olarak ne istiyorlar? Bizim görüşümüze göre, Musul'da olanlardan sonra en iyi yol, bizim Kürdistan'da sahip olduğumuz gibi Sünni bir bölge olması."

IŞİD İLERLİYOR

Diğer yandan, IŞİD militanlarının başkent Bağdat'a 60 mesafedeki Bakuba kentinin bazı bölgelerini ele geçirdiği haberleri geliyor. BBC'nin Bağdat'tan bildiren muhabiri Richard Galpin, militanların Bakuba'nın kontrolünü ele geçirmesinin örgüt için büyük bir başarı sayılabileceğini ve Bağdat'a açılan karayollarında da hakimiyetlerini güçlendirebileceklerini söylüyor.

Kerkük'te BBC'ye konuşan üst düzey bir polis, Sünni militanların Kerkük'ün 20 km güneyinde, Şii Türkmenlerin yoğun yaşadığı Başir köyünün bazı bölgelerini ele geçirdiklerini söyledi.

Polis memuru, köy yakınlarındaki Şii İmam Rıza türbesi çevresinde de çatışmalar yaşandığını belirtti.