Obama'dan İran'a tehdit

Obama'dan İran'a tehdit

ABD Başkanı Obama, İran'a yönelik olarak yayınladığı Nevruz mesajında müzakerelerin sonucunda uzlaşma çıkmazsa İran'ın tecrit edileceği tehdidinde bulundu

Nevruz vesilesiyle İran halkına seslenen ABD Başkanı Barack Obama, İran’ın nükleer faaliyetleri ve elinde olduğu iddia edilen nükleer silahlar sebebiyle bozulan ilişkileri düzeltecek bir anlaşmanın ulaşılabilir olduğunu söyledi. ABD lideri, anlaşma sağlanamadığı takdirde İran'ı daha kötü günlerin beklediği konusunda da uyardı.

Nevruz’u kutlamak için video mesaj yayımlayan ABD Başkanı Barack Obama, "On yıllardan beri, ülkelerimiz arasında farklı bir gelecek kurulması için bu kadar iyi bir fırsat yakalayamamıştık” dedi. İranlı liderlerin makul bir anlaşmaya yanaştığı takdirde, ülkenin refah yoluna gireceğini savunan Obama, uzlaşı sağlanamazsa ise İran’ı tecridin beklediği uyarısı yaptı.

'TARİHİ BİR FIRSAT, KAÇIRMAMALIYIZ'

İran ve BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan 5N+1 ülkeleri arasında hâlihazırda süren ve bu ayın sonuna kadar çözüme bağlanması gereken nükleer müzakereler hâlâ bazı ‘anlaşmazlıklar’ bulunduğunu vurgulayan Obama, yine de umutlu olduğunu dile getirdi:

“Yakın gelecekte böyle bir anı bir daha yakalayamayabiliriz. Ülkelerimizin bu sorunu barışçı yollardan çözmek için tarihi bir fırsata sahip olduğuna inanıyorum. Bu fırsatı kaçırmamalıyız.”