“Önlem almasaydık Edirne...“

“Önlem almasaydık Edirne...“
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Finlandiya Dış Ticaret Bakanı Lanita Toivakka ile bakanlıktaki makamında bir araya geldi. Görüşmede gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandıran Bakan Eroğlu, Edirne’de yaşanan taşkınlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bulgaristan’da ve Edirne’deki ani kar erimesi ve barajların kapaklarının açılması neticesinde Tunca, Arda ve Meriç nehirlerinin taştığını dile getiren Eroğlu, taşan alanların daha önce DSİ tarafından belirlenen taşkın alanları olduğunu ifade etti.

“DEBİLER ARTTIĞI ZAMAN 12 VE 20 ÖNCESİNDEN KURDUĞUMUZ SİSTEMLE HABERİMİZ OLUYOR”

Burada iki settenin bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin yaz settesi olduğunu, diğerinin ise kış settesi olduğunu söyleyen Eroğlu, “Aslı olan kış settesidir. Bu setteler 2 bin 500 metreküp saniyeyi taşıyacak kapasitede. Peki niye kış ve yaz settesi var, tabi yaz settesi ile kış settesi arasındaki alan bilhassa yaz aylarında kullanılsın, ekilsin, orada hayvanlar otlaya diye var. Aslında o alan yerleşime yasak. Ama bu Karaağaç bölgesinde bir takım yerleşim yerleri var. Biz tabi Bulgaristan’a otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu, aynı zamanda debi ölçüm istasyonları kurduk. Debiler arttığı zaman 12-20 saat önce bilgi sahibi oluyoruz ve hemen iki sette arasındaki o alanı boşaltıyoruz. Oradan insanlar ve hayvanlar boşaltılıyor. İster istemez o alan da suyla doluyor” dedi.

Şuanda yaşanan taşkında herhangi bir can kaybının olmadığını ve hayvanın telef olmadığını ifade eden Bakan Eroğlu, ana yolların da açıldığını vurguladı. Bakan Eroğlu, tarihi köprü ve set yanındaki yolun kapalı olduğuna dikkat çekti. Kapalı olan yolların açılması için ekiplerin tamamının çalışma içerisinde olduğunu kaydetti.

“KARAAĞAÇ BÖLGESİ YENİ PROJE İLE KURTULACAK”

Bulgaristan ile birlikte Tunca için proje yapmayı planladıklarını ancak Bulgaristan’ın bu projeye sıcak bakmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Projeyi bizzat ben takip ediyorum. Ama ikili işbirliği anlaşması imzalanmadığı için sıkıntı oldu. Şuanda debiler azaldı. Bugün son aldığın değer Edirne içindeki debi bin 422 metreküp/saniyeye düştü. Biz zaten gerekli tahkimatları yapıyoruz ama bizde şöyle orijinal bir proje düşündük. Bu proje, Meriç Nehri’nde Edirne’ye gelmeden Karaağaç civarında bir büyük kanal inşa etmek suretiyle bunu Edirne’ye varmadan alt tarafına aktaralım diye büyük bir kanal inşaatını kararlaştırdık. Proje bitiyor bu sene, bir ay içinde proje biter. İhalesini yapmak suretiyle burada Karaağaç bölgesini kurtarmak hem de yaz aylarında sulama yapmak maksadıyla böyle bir kanal açmayı planladık. Bunu zaten sayın Başbakanımız Edirne ziyareti sırasında beraber yerine baktık, sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’da projenin biran önce yapılması için talimat verdi. Dolayısıyla bende DSİ’ye talimat verdim, projeler yapılıyor. Projeyi Edirne’ye gittiğim zaman bizzat bende inceledim. İsabetli bir proje olacak. İnşallah bu kanal yapılınca en azından asgari düzeyde zararları indirmiş olacağız.”

“MERİÇ NEHRİ’NDEKİ KUM VE ÇAKIL İSTANBUL’A DEMİRYOLU İLE TAŞINACAK”

Meriç Nehri’nin Edirne kısmında zaman içinde kum çakıl biriktiğini söyleyen Bakan Eroğlu, İstanbul’un kum ve çakıla ihtiyacı olduğunu, İstanbul’a kum çakılın raylarla taşınacağını ifade etti. Bu taşımanın fiyatının fazla olduğunu ve Bakanlar Kurulu’na teklif ettiklerini dile getiren Bakan Eroğlu, kumların Özel İdare’ye verileceğini, buradan hem Özel İdare’nin gelir elde edeceğini hem de İstanbul’un kaliteli bir kumu elde edeceğini vurguladı.

Meriç Nehri’nin Yunanistan ile sınır teşkil ettiğini, bu alanda Yunanistan ile görüşmelerin yapıldığını ve bu alandaki kum çakılın alınması maksadıyla görüşmelerin devam ettiğini belirten Eroğlu, Bulgaristan ile de Tunca projesinin görüşmelerinin devam ettiğine dikkat çekti.

“KARAAĞAÇ, ÇÖMLEKKÖY BARAJI PROJESİ İLE TAŞKIN SORUNU ORTADAN KALKACAK”

Bunların olmaması durumunda ‘B’ planını uygulamaya karar verdiklerini, Tunca Nehri üzerinde su alma yapısı yapacakları müjdesini veren Bakan Eroğlu, “Bizim kendi topraklarımızda bir baraj inşa ederek fazla suyu oraya aktaracağız. Oradan da yaz aylarında sulama ihtiyacını temin edeceğiz. Bizim ‘A’ ve ‘B’ planlarımız uygulamaya geçti. Şuana kadar bir şey yapmadık değil. Yoksa Edirne sular altında kalırdı. Sadece taşkın alanları sular altında kalıyor. Bundan önce de Tunca Nehri’ndeki, Meriç Nehri’ndeki ıslahları büyük ölçüde tamamladık. 80-100 yılda bir meydana gelen yağışla karşılaştık. İnşallah Karaağaç Tahliye Kanalı ve Çömlekköy Barajı ile sorun çözülecek” diye konuştu.

Bakan Eroğlu, projenin kısa sürede tamamlanacağını belirterek, “İki yılda yapacağımız tahmin ediyorum. Biz çok hızlı çalışıyoruz” dedi.