Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Gündem

Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Bugünkü can kaybı 24 oldu!

Yayınlanma:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapıyor. Bakan, Koca, ”Salgının üstesinden geleceğimize duyduğumuz inancın arttığına inanıyorum.” dedi. Bakan Koca salgında, ikinci dalga beklemiyoruz” dedi. Bakan Koca ayrıca bugünkü yeni koronavirüs vaka sayısını 867 kişi olarak açıkladı. Ayrıca Bakan Koca yapmış olduğu açıklamada “Sokağa çıkma kısıtlaması daha çok en son 15 ilkimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı bir durumdu. Önümüzdeki dönemde hafta sonu ile ilgili genel bir düşünce yok.” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarının satır başları:

1 Haziran itibariyle yeni sürece girdik.

Birinci dönemi tamamladığımızı, ikinci döneme girdiğimizi ve bu dönemde başarıların bazı koşullara bağlı olduğunu ifade etmiştim. Tedbir şarttır çünkü tehdit devam etmektedir.

Dünyanın şu anki refah düzeyi altı ay öncesinden çok geriye düşmüştür. Ülkemiz bu süreci naif atlatan ülkelerden biridir. 

Tedbirlere uymak sağlığımızı güvenceye almanın yanında eğitim şartlarının normalleşmesine imkan sağlıyor. Öğrencilerimiz için güvenli şartları hazırlamış olmalıyız. Sınırlı saatlerde sokağa çıkabilen büyüklerimiz var. 

Devletimiz salgınla mücadelede imkanlarını seferber etti. Hastanelerimizle, yatak kapasitelerimiz, yetişmiş hekimlerimizle dünyada örneği görülmemiş bir başarı elde ettik. 

Salgının en çetin günlerinde gösterdiğimiz başarıyı günlük vaka sayımızın bin güne düştüğü günlerde göstermek zor değildir. Bu günlerin kendine özgü zorlukları vardır. Bunlar, salgının sona erdiği inancıdır. İkinci zorluk, hastalığın ciddiyetinin unutulmasıdır. Üçüncüsü ise risk grubunda olanların tedbirleri gevşetmesidir. Normal şartlara dönmediğimizi unutmamalıyız. 

Belli yaş grupları hariç sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırıldığını biliyorsunuz. Bu durumda sokakta tedbirimiz bellidir. Maskemizi mutlaka takacağız. Karşılaştığımız insanlarla aramıza bir buçuk metre mesafe koyacağız. 

Kovid19 salgını sebebiyle 4 bin 585 hastamızı kaybettik. Bundan sonrası için tedbirler sadece şahsımızla ilgili değildir. Her gün karşımıza çıkan sonuçlarla yakından ilgilidir. 

Maske ve bir buçuk metre önemlidir. İkisinden biri tek başına koruyucu olmayabilir. Bazı durumlarda mesafe kuralına uyulmadığında maske koruyucudur. 

Pek çok iş yeri faaliyetlerine başladı. Restoranlar açıldı, bir masaya gereğinden fazla kişi oturmamalıdır. Toplu taşımalarda maskelerimizi takmalıyız. 

Tedbirlere uymazsak, başa dönebiliriz.

Tedbirleri tek başına uygulamanız yeterli değildir. Maske ve mesafe kuralına uymayanlara mesafeli davranın. Toplum sağlığına saygı göstermeyenleri gösterenlerden ayırın. Takdirini gösterin.

İkinci dalga beklemiyoruz. Burada kontrollü sosyal hayatı uygulamaya geçirmemizin rolü büyük.

AVM girişlerinde kalabalık oluşması önlenmelidir. Bilim Kurulumuz ateş ölçümü yapılmasını tavsiye etmektedir. Bu tedbirlerin uygulanması gereklidir. AVM ve diğer alışveriş yerlerin müşteri sayısı belirlenmiştir.

Giyim mağazalarında  temasın çok olduğu ürünler bulunmaktadır, ellerinizi bu sebepten yıkamalısınız. 

AVM gibi kalabalık ortamlara gittiğinizde lütfen 3 saatten fazla kalmayın.

Normalleşme süreci sağlık hizmetleri açısından önemli sonuçlar oluşturuyor. Hastaneler olağan muayenelerine devam edecekler. Ertelenmiş tedaviler için randevu verebilecekler. 

Bu savaşı kazanacağımıza inancımız tamdır. Kara görülmüştür ama deniz durulmuş değildir. Son vakanın tespir ve tedavisine kadar risk devam etmektedir.

Türkiye’de son 24 saatte 867 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 24 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 166 bin 422, can kaybı 4 bin 609 oldu.

Son 24 saatte 931 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 130 bin 852 oldu.

SORU CEVAP 

RUSYA İLE AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMASI

Aşı konusunda bir çağrıya biz TUSEP olarak da çıkmıştır. Türkiye’de toplam 22 üniversite ve merkezin çalışması var. Hayvan deneyi çalışmasına gelen 4 merkezimiz var. Mevkidaşımla görüştüğümde, aşı çalışamlarının özellikle hayvan çalışmalarının sonuna doğru geldiğini, insan çalışması ve klinik çalışması önemli. Bunu başka bir ülkede de yapmak gerekiyor. Bu anlamda hem onların geliştirdiği çalışmaların hem bizim geliştirdiğimiz çalışmaların birlikte yapılmasını kararlaştırdık. Yarın 2. görüşme yapılacak. Bundan sonra daha yoğun görüşme yapılacak.

İlaç çalışmasıyla ilgili Rusya’da sentez çalışmasına gelindiği, hastalarda kullanılmasının hastalarda 1 hafta önce kullanılmaya başladığını söylediler. Biz daha sürecin başında Çin’den getirdiğimiz ilaçlarla başlamıştık. Çalışmalarımızı onlar aktardık ve görüşmelerimiz devam edecek.

65 YAŞ ÜSTÜ VE GENÇLERİN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Sokağa çıkma kısıtlaması daha çok en son 15 ilkimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı bir durumdu. Önümüzdeki dönemde hafta sonu ile ilgili genel bir düşünce yok.

İl bazında, vakaların yayılımında değişiklik olursa her zaman karar almak mümkün olabilir. Bilim Kurulu’nda böyle bir öneresi oldu. Gerektiğinde iller bazında gündeme her zaman gelebilir. 65 yaş üstü ve gençlerimizle ilgili, en çok fedakarlık gösteren onlar oldu.

Halen sokağa çıkmada kısıtlı olan büyüklerimizin haftada 1 gün, gençlerimizinde haftada 2 gün sokağa çıkma izni bulunuyor. Düzenleme ile ilgili önümüzdeki hafta gündeme gelmiş olur. Bir düzenleme yapılması gündeme gelmiş oldu. Önümüzdeki hafta netleşmiş olur. Büyüklerimizin ve gençlerimizin fedakarlığına son vermek, 53 milyon kişinin tedbirlere uymasıyla doğru orantılıdır.

Özellikle bu dönemde acil olmayan elektif dediğimiz vakaların ertelendiğini biliyorsunuz. Acil olan vakalarımız hiçbir zaman bırakılmadı. Zorunlu olmadıkça sağlık ocaklarına hastanelere müracaat edilmemesi gerektiğini belirtiyoruz. Randevu sistemiyle polikiniklerin gerçekleşmesini zorunlu kıldık. Ben özellikle acil oranımız %30’lardaydı.

Bu oran bu süreçte bu kadar olmadığını gösterdi. Yani gerekli olduğu zaman sağlık kuruluşlarına müracaat edelim. Gerekli olmayan bir durum söz konusu ise sağlık kuruluşlarına gitmeyelim. Çünkü müdahale edilmesi gereken hastaya daha iyi zaman ayırıp, buluşmayı en aza indirgeyen sistemle götürmek istiyoruz. Hastanelerde hangi kurallara dikkat edilmesi gerekiyor yayınlandı. Vatandaşlarımız da bu tedbirlere uyarsa daha başarılı bir süreç olur.

Otobüs veya minibüslere veya şehirler arası ulaşımda dahil olmak üzere var olan kurallar ve sayılar dışında vatandaşımızın zorlamaması gerekiyor. Bu anlamda birbirimizi de uyarmamız gerekiyor.

2 DÖNEM ARASINDAKİ FARK

Mart ayında bizim vakaların yüzde 23’e yakını yatırdığımız hastalardı. Şimdi ise yatırdığımız vaka ile hasta oranı 2,31. Yani o zaman hastane yükü daha yoğundu. Şimdi yüzde 2’lere kadar düşmüş oldu. Erken tespit etmemiz, erken tedaviye başlamamız, erken ilaçları kullanmış olmamız, yüksek akımlı oksijen, pıhtılaşma gibi sorunların geç dönemde olduğunu biliyoruz. O bakımdan daha başarılı olduk. Yoğun bakımlardaki ve entübe hastalarımız her geçen gün azalmaya devam ediyor. Bizim şu dönemde tedbirlere uymamız çok önemli. Doluluk oranlarımız son derece aşağıya düştü. Bundan sonraki süreçte, 2. dönemde maske, 1,5 metre mesafe ve el hijyenine önem vererek bu süreci tamamlamalıyız. Olmazsa başa dönebiliriz. Bu yeni dönemi bir yaşam şekli haline getirmemiz gerekiyor.

SITMA İLACI

Dünya 20 yıla yakın bu ilacı iyi biliyoruz. Yan etkilerini bildiğimiz bir ilaç. Bu yayın Amerika’da bir şirket tarafından veriler toplanarak yapıldı. Bu verileri yayın haline getiren de kalp cerrahları tarafından oluşturuldu. Hangi hastaneden verilerin alındığı bilinmeyen bir yayın. Biz bu ilacın çok erken dönemde başlanması gerektiğini ve bu dönemde faydasını olacağını düşünerek başladık ve faydasını gördük. İngiltere gibi ülkeler ilerlemiş vakalarda kullandı ve sonuç alamadı. 

Yeni dönemi belli bir dönem için yaşam şekli haline getirmeliyiz. 

FİLYASYON ÇALIŞMALARI

Filyasyon çalışmaları devam ediyor, bu konuda bir sıkıntımız yok. Bu dönemde asla ihmal etmek istemiyoruz. Virüsün kuluçka süresi 5-6 gün. Bugün tespit ettiğimiz vakalar bir hafta öncesinin tablosu gibi değerlendirilebilir. 

(Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen kongrelerle ilgili) 15 Haziran’a kadar vakaların seyrini izleyeceğiz ona göre karar vereceğiz. 15 Haziran’dan sonraki dönemde tekrar gündeme gelecek.

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler