Tatlandırıcıların İnsanı Daha Çok Acıktırdığı Efsanesi Çürütüldü

Tatlandırıcıların İnsanı Daha Çok Acıktırdığı Efsanesi Çürütüldü
Bilim insanları, yaygın bir efsane olan "aspartam ve sukraloz gibi şeker ikameleri acıktırır" inancını çürüten bir çalışma gerçekleştirdi.

Leeds Üniversitesi'nden araştırmacılar, şeker yerine tatlandırıcı kullanmanın etkili olabileceğini ve bunun insanların kendilerini daha aç hissetmelerine neden olmadığını öne sürdüler.

Araştırma, tatlandırıcılarla dolu gıdaların tüketilmesinin şekerli gıdaların etkisiyle benzer şekilde iştahı azalttığını ortaya koydu. Bu bulgu, yapay tatlandırıcıların insanları daha aç hissettirebileceği iddiasını çürütüyor.

Ayrıca tatlandırıcıların özellikle tip 2 diyabet riski taşıyan kişiler için önemli olan kan şekerinin düşürülmesinde rol oynadığı da belirtildi.

Genellikle tatlandırıcılı yiyeceklere odaklanarak gerçekleştirilen araştırma, bisküvilerin şekerle veya iki farklı tür gıda tatlandırıcısıyla tüketilmesinin etkilerini ele aldı.

tatlandirici1.jpg

Aşırı kilolu veya obez katılımcılar, şeker içeren meyve dolgulu, doğal şeker yerine kullanılan yapay tatlandırıcılı bisküviler tüketti. Katılımcılardan, bisküvileri yedikten sonra birkaç saat boyunca ne kadar tok hissettiklerini derecelendirmeleri istendi.

Araştırmada, glikoz ve insülin düzeylerinin yanı sıra ghrelin, glukagon benzeri peptid 1 ve pankreas polipeptidi gibi gıda tüketimiyle ilişkili hormonlar da ölçüldü.

Tatlandırıcı kullanılarak üretilen bisküvilerin şekere kıyasla iştah veya endokrin tepkilerinde herhangi bir farklılık göstermediği ortaya çıktı.

Ancak The Lancet eBioMedicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre yemekten iki saat sonra ölçülen insülin seviyelerinde ve kan şekeri seviyelerinde azalma görüldü.