TBMM'de ikinci telekulak iddiası

TBMM'de ikinci telekulak iddiası
CHP’li Tanal, TBMM Bilgi İşlem Dairesi’nin tüm vekillerin makam telefonlarını kayıt altına aldığı ve bilgisayarlarındaki verilere ulaşabildiği iddialarını sordu.

CHP İz­mir Mil­let­ve­ki­li Er­dal Ak­sün­ger, TBMM Baş­kan­lı­ğı İda­ri Teş­ki­la­tı 2014 Yı­lı Ey­lem Pla­nı­’n­da yer alan Mil­let­ve­kil­le­ri­nin Ha­ber­leş­me Gi­der­le­ri­nin Elek­tro­nik Or­tam­da Ta­kip Edil­me­si ça­lış­ma­sı­nı ka­mu­oyu gün­de­mi­ne ta­şı­ya­rak, Mec­li­s’­te mil­let­ve­kil­le­ri­nin te­le­fon­la­rı­nın din­len­di­ği id­di­ası­nı di­le ge­tir­miş­ti. CHP’­den Mec­li­s’­te ikin­ci te­le­ku­lak id­di­ası, CHP İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Mah­mut Ta­na­l’­dan gel­di.

2002’DEN BU YA­NA DE­PO­LA­NI­YOR MU?

Bugün'ün haberine göre, Mec­lis Baş­ka­nı Ce­mil Çi­çe­k’­in ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le ya­zı­lı so­ru öner­ge­si ve­ren Ta­nal, TBMM Bil­gi İş­lem Da­ire­si­’nin TBMM’­de­ki tüm mil­let­ve­kil­le­ri­nin ma­kam te­le­fon­la­rı­nı ka­yıt al­tı­na al­dı­ğı ve TBMM sis­te­mi­ne bağ­lı tüm bil­gi­sa­yar­lar­da yer alan bil­gi­le­re ula­şa­bil­di­ği id­di­ala­rı­nı sor­du. Ta­nal, öner­ge­sin­de şu so­ru­la­rı yö­nelt­ti:

*TBMM Bil­gi İş­lem Baş­kan­lı­ğı­’n­dan so­rum­lu TBMM yö­ne­ti­ci­le­ri kim­ler­dir?

*TBMM Bil­gi İş­lem Baş­kan­lı­ğı­’n­da ça­lı­şan gö­rev­li­ler, mil­let­ve­kil­le­ri de da­hil ol­mak üze­re TBMM’­de ça­lı­şan her­ke­sin te­le­fon ve in­ter­net ka­yıt­la­rı­na ula­şa­bil­mek­te mi­dir? Bu­nu sağ­la­ya­cak bir sis­tem mev­cut mu­dur?

KİMLER KONTROL EDİYOR?

*TBMM’­de mil­let­ve­kil­le­ri da­hil tüm per­so­ne­lin te­le­fon gö­rüş­me­le­ri­ne ve in­ter­net bağ­lan­tı­sı yo­luy­la bil­gi­sa­yar ka­yıt­la­rı­na ula­şa­bi­len TBMM Bil­gi İş­lem Baş­kan­lı­ğı­’nın, per­so­nel­le­rin ve mil­let­ve­kil­le­ri­nin, bil­gi gü­ven­li­ği­ni ve özel ha­ya­tın giz­li­li­ği­ni ih­lal edip et­me­di­ği kim­ler ta­ra­fın­dan kon­trol edil­mek­te­dir?

*TBMM’­de­ki mil­let­ve­kil­le­ri­nin özel te­le­fon ko­nuş­ma­la­rı­nın, bil­gi­sa­yar­la­rın­da­ki ka­yıt­la­rın ve in­ter­net üze­rin­den yap­tık­la­rı ya­zış­ma­la­rın ula­şı­la­bi­lir­li­ği her­han­gi bir iz­ne bağ­lı mı­dır? Her­han­gi bir iz­ne bağ­lı ise bu iz­ni kim ve­ya kim­ler ve­re­bil­mek­te­dir? Bu iz­nin ve­ri­le­bil­me­si için ge­rek­li kı­lı­nan ko­şul­lar ne­ler­dir?

İNCELEMENİN YASAL DAYANAĞI NE?

*2002’­den öner­ge ta­ri­hi­ne ka­dar her­han­gi bir ­ve­ki­li­n ve per­so­ne­lin te­le­fon gö­rüş­me­le­ri, in­ter­net ya­zış­ma­la­rı ve bil­gi­sa­ya­rın­da­ki ka­yıt­lar in­ce­len­miş, de­po­lan­mış ve her­han­gi baş­ka bir mü­da­ha­le­ye ma­ruz bı­ra­kıl­mış mı­dır? Böy­le bir du­rumun ya­sal da­ya­na­ğı ne­dir?

7 FARKLI HESAPTAN DIŞ BAĞLANTI

Mec­li­s’­te mil­let­ve­kil­le­ri­nin te­le­fon­la­rı­nın din­len­di­ği id­di­ası­nı CHP İz­mir Mil­let­ve­ki­li Er­dal Ak­sün­ger, di­le ge­tir­miş­ti. Ak­sün-­ge­r’­in id­di­ala­rı­nı BUGÜN Ga­ze­te­si ka­mu­oyu gün­de­mi­ne ta­şı­mış, id­di­a bü­yük tar­tış­ma ya­rat­mış­tı.

TBMM Baş­kan­lı­ğı İda­ri Teş­ki­la­tı, CHP’­li Ak­sün­ge­r’­in id­di­ala­rı üze­ri­ne, “Mil­let­ve­kil­le­ri­nin tüm te­le­fon gö­rüş­me­le­ri­nin elek­tro­nik or­tam­da de­po­lan­ma­sı için ha­zır­lık ya­pıl­ma­sı­nın as­la söz ko­nu­su” ol­ma­dı­ğı açık­la­ma­sı yap­mış­tı. Ak­sün­ger, TBMM'nin bil­gi­sa­yar ağı­na 7 fark­lı he­sap­tan (ac­co­unt) dış bağ­lan­tı sağ­lan­dı­ğı­nı da söy­le­miş­ti.