Trump'tan sert çıkış: O bir hayvan!

Trump'tan sert çıkış: O bir hayvan!

BD Başkanı Donald Trump, Fox Business kanalında yayınlanan Mornings with Maria adlı programa konuk oldu.

Dünyayı sarsan Suriye saldırısının perde arkasını anlatan ABD lideri, "Suriye'ye girmiyoruz ancak insanların çok korkunç kimyasal silahlar kullandıklarını ve güzel bebeklerin babalarının kucağında öldüğünü gördüm. İşte o zaman hemen (ABD Savunma Bakanı) General Mattis'i aradım ve ne yapabileceğimizi sordum" diye konuştu.

Dünyadaki en kötü tiranların bile Şam rejimi lideri Beşar Esad'ın kullandığı türden kimyasal silahlarla insanları hedef almayacağını dile getiren Trump, "Bir grup insanın üzerine kimyasal silahlar ve varil bombaları attığınız zaman o çocukların kolsuz, bacaksız ve yüzsüz halini görüyorsunuz" ifadesini kullandı.

Esad'ı kastederek "O bir hayvan" diyen ABD Başkanı,  "Benim yaptığım şeyin Obama yönetimi tarafından daha önce yapılmış olması gerekiyordu. Sanıyorum o zaman Suriye şimdikinden çok daha iyi durumda olurdu" dedi.

Savunma Bakanı: Suriye politikası değişmedi

ABD Savunma Bakanı James Mattis de, Şayrat hava üssünün füzelerle vurulmasını bir basın toplantısıyla anlattı. Mattis, "Kimyasal saldırı kararının verilmesinden ve saldırının kendisinden Suriye rejiminin sorumlu olduğuna hiç şüphe yoktur" açıklamasını yaptı. Mattis, bir kez daha kimyasal silah kullanılması halinde yine saldırı yapacaklarını aktardı.

Ortadoğu'da ilk önceliklerinin halen terör örgütü IŞİD'in yenilmesi olduğunu vurgulayan Savunma Bakanı, "ABD'nin Suriye'deki askeri politikası değişmedi" dedi.

Beyaz Saray: Sarin gazı, elimizde net deliller var

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi ise, İdlib'de sarin gazı kullanıldığı sonucuna net olarak ulaştıkları bilgisini paylaştı. Basın toplantısında söz alan yetkili, ellerinde net deliller bulunduğunu belirterek katliamdan doğrudan rejimin sorumlu olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray yetkilisi, "Sanıyorum Ruslar, orada olan bitenleri örtmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford'dan da saldırıyla ilgili değerlendirmeler geldi. Ford, "Önemli bir adımdı fakat bu sadece bir adımdır. Esad hemen hemen kesin tekrar kimyasal silah kullanmaya çalışacaktır. Rusları Esad'ın kimyasal silah kullanımını durdurmak için ikna etmek çok zor olacak" diye konuştu.

Washington, iç savaşın yedinci yılına girdiği Suriye'de rejim güçlerini ilk kez geçen hafta vurmuştu. Akdeniz'deki savaş gemilerinden fırlatılan Tomahawk füzeleri, İdlib'e kimyasal bomba atan uçakların havalandığı Şayrat hava üssünü vurmuştu.

Gökyüzünde şimşek yutlu bulutların çarpışmasına yol açan saldırı sonrasında ABD ve Rusya'dan peş peşe açıklamalar gelmişti. Moskova yönetimi, ABD'yi Birleşmiş Milletler'e şikayet etmiş ve Şam rejiminin arkasında durduğunu yinelemişti.

İdlib'de geçen hafta gerçekleşen kimyasal saldırıda 89 sivil can vermişti.