Türk askeri Menbiç'te!

Türk askeri Menbiç'te!

Ankara ile Washington arasında yapılan anlaşmadan sonra, Türk ordusu Menbiç kırsalına giriş yaptı.

Sacur nehri hattında konuşlanan Türk askerleri, ABD birlikleriyle birlikte bölgede ortak devriyeye başladı.

Önce DEAŞ, sonra PKK işgal etmişti

YPG/PKK, nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını Arapların oluşturduğu  Suriye'nin Halep iline bağlı Menbiç ilçesini Ağustos 2016'da ABD'nin desteğiyle  terör örgütü DEAŞ'tan alarak işgal etmişti.

Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle YPG/PKK'ya desteğini  sürdüren ABD, ilçe merkezinin DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından YPG/PKK'nın  ilçeden çıkacağı konusunda Türkiye'ye garanti vermiş ancak bunu yerine  getirmemişti.

3 aşamalı yol haritası

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike  Pompeo, ABD'de 4 Haziran'da yaptıkları görüşmede Menbiç'te güvenlik ve istikrarın  sağlanmasını da içerecek yol haritasını onaylamıştı.

Menbiç'e yönelik üç temel aşamadan oluşan yol haritasının ilk  aşamasında ön hazırlık çalışması yapılması, ikinci aşamada PYD/YPG/PKK'nın yerel  yapılardan Türkiye ile ABD'nin iş birliğiyle çıkarılması, son aşamada ise Türk  ile ABD müşterek askeri devriyelerinin güvenliği ve istikrarı sağlaması  hedefleniyor.

Yol haritasının tamamlanmasının ardından bölgede durumun istikrara  kavuşmasıyla Menbiçlilerin evlerine dönmeleri de sağlanacak.