"Türkiye daha fazla silah alacak"

"Türkiye daha fazla silah alacak"

DefenseNews, NATO'nun üye ülkelerini, GSYH'larının en az yüzde 2'sini savunmada harcamayı teşvik ettiğini anlatırken Rusya'da bu oranın yüzde 4.5'i bulduğuna dikkat çektiği haberinde Türkiye'nin ulusal gelirinin 2018 yılının sonu itibariyle 936 milyar dolara ulaşması beklentilerine işaret ediyor ve o zamana kadar ulusal gelirin yüzde 2'sinin savunmaya tahsis edilmesi durumunda 18.7 milyar dolarlık bir yıllık savunma bütçesi anlamına geleceğini anlatıyor.

Söz konusu yetkilinin, Türkiye'nin bugün bile savunmada 20 milyar dolar, silah alımında 8 milyar dolar harcaması halinde "çok gerçekçi" olacağını kaydederken "Hükümet, yakın gelecekte mevcut harcama düzeyini yeniden değerlendirebilir" dediği de belirtiliyor. Habere göre, savunma analistleri ise, Türkiye'nin silah tedarik bütçesinde önemli bir artışın sürpriz oluşturmayacağını söylüyorlar.

"CUMHURİYET'İN 100. YILINDA, YÜKSEK PROFİLLİ SİLAHLANMA"

DefenseNews, Ankara'nın, "2023'te Cumhuriyeti'nin birinci yüzyılını, o zamana kadar sonuçlandırılmış olacağının umulduğu düzinelerce yüksek profili silahlanma programları ile kutlamak" istediğini de söylüyor.

Devam eden ve açıklanmış olan programlar listesinin mevcut durumuyla 2023 yılına kadar 70 milyar dolara yakın bir harcamaya vurgu yaptığını kaydeden DefenseNews, bunun ardından yansıttığı uzun listenin başında toplam bedeli 16 milyar doları bulduğu belirtilen 100 adet F-35 ortak saldırı uçağına yer veriliyor.