Türkiye'yi savunmakta tereddüt etmeyiz

Türkiye'yi savunmakta tereddüt etmeyiz

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Irak'taki gelişmeler bağlamında, Türkiye'nin savunulması ve korunması konusunda gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.


"TÜRKİYE ÇOK ENDİŞELİ"

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Sabah oturumları sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, Irak konusunun Türkiye tarafından gündeme getirildiğini belirterek, "Sınırlarına yakın bölgedeki durumdan çok endişeliler ve bunu gündeme getirmeleri konusunda iyi nedenleri var." dedi.

"GEREKLİ ADIMLARI ATMAKTA TEREDDÜT ETMEYİZ"

Irak ve bölgedeki gelişmelerden açıkça çok büyük endişe duyduklarını ifade eden Rasmussen, NATO müttefiklerinin dayanışma içinde olduğunun altını çizerek, "Türkiye'nin de dahil olduğu tüm müttefiklerimize etkili savunma ve koruma sağlama konusuna odaklanmış durumdayız" diye konuştu.

Olası füze saldırılarına karşı Türk halkını savunmak ve korumak amacıyla Patriot füze savunma sistemlerini gönderdiklerini hatırlatan Rasmussen, "Türkiye'ye etkili savunma ve korunma sağlamak amacıyla gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyiz" ifadelerini kullandı.

NATO, Rusya ile ilişkileri askıda bıraktı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tavrında değişiklik görülmemesi nedeniyle işbirliğinin askıda kalmasına karar verildiğini" açıkladı.

NATO-Ukrayna Komisyonu sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, nisanda Rusya ile ilişkilerin eskisi gibi yürütülemeyeceğini açık şekilde dile getirdiklerini belirterek, “Diplomatik diyalog kanallarını açık tutarken pratik işbirliğini askıya aldık. Bugün, Rusya’nın tavrında değişiklik görmüyoruz. Dolayısıyla pratik sivil ve askeri işbirliğini askıya alma kararını sürdürmekten başka bir opsiyonumuz yok” dedi.

Rasmussen, Rusya uluslararası sorumluluklarına uygun hareket edene kadar bu ülkeyle işlerin eskisi gibi yürümeyeceğini söyledi.

Rusya’nın kuralları çiğnediğini ve güveni aşındırdığını belirten Rasmussen, “Rusya, NATO’yu açıkça tehdit olarak gösteriyor, oysa ki uluslararası düzen açısından tehdit oluşturan, Rusya’nın Ukrayna’daki yasa dışı eylemleri” dedi.

Rasmussen, Ukrayna’ya destek olma amacıyla bir tröst fonu oluşturma kararı aldıklarını belirtti.

RUSYA'NIN HAMLESİ NE OLACAK?

Şimdi ise Ukrayna krizinde rolü eleştirilen Rusya'nın hamlesinin ne olacağı merak ediliyor.

MERKEL'DEN DE RUSYA ÇAĞRISI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis'teki oturumda yaptığı konuşmada Rusya'dan Ukrayna'nın doğusundaki çatışmanın barışçıl çözümü için daha fazla sinyal vermesini istedi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna'ya girilmesine izin verilmesinden kaçınılması" da dâhil attığı adımları öven Merkel, “Kalıcı görüşmelere başlayabilmek için öze dair adımlara ihtiyacımız var” dedi.

Merkel, “Biz yardım edebildiğimiz yerlerde yardım ediyoruz. İlerleme çok yavaş. Diplomatik çözüm her zaman tercihimiz ancak başka bir şey işe yaramazsa, yaptırımlar yeniden gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı.