Varufakis kurtarma paketine 'hayır' oyu verdi

Varufakis kurtarma paketine 'hayır' oyu verdi

 Eski Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis kurtarma paketine 'hayır' oyu kullandı. Böylece Varufakis'in Başbakan Çipras ile siyaseten de yollarını ayırdığı ortaya çıktı.

Parlamentodaki oylama yasa yapıcıların uzun süren tartışmalarıyla sabahın erken saatlerine kadar sürerken, euro bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan'ın önümüzdeki hafta yapması gereken borç ödemesini kolaylaştıracak anlaşmayı onaylamak için bu sabah yapacakları toplantıya yetişti. Muhalefetin de desteği sayesinde Tsipras, 300 kişilik parlamentoda 222 oy alarak 151 oy barajını rahat bir şekilde aştı.

43 FİRE

Fakat Syriza içerisinden 43 milletvekili, yani partinin üçte biri, ya programı reddetti ya da çekimser oy kullandı. Tsipras'ın geçtiğimiz ay reformlar için yaptığı oylamada 36 milletvekili karşı oy kullanmıştı. Hükümet içerisinden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Tsipras 20 Ağustos'ta Avrupa Merkez Bankası'na yapılacak olan ödemenin ardından güven oylamasına gidecek. Muhalefette bulunan muhafazakar Yeni Demokrasi partisinden Makis Voridis, partisinin güven oyu vermeyeceğini açıkladı.

'YAS DA TUTMUYORUZ'

Tsipras, Yunan yasa yapıcıları ikna etmek için yaptığı konuşmada, "Uzlaşma kararımdan pişmanlık duymuyorum. Bu anlaşmadan dolayı bayram etmiyoruz ama yas da tutmuyoruz. Avrupa'da şu anki güç dengeleri, ekonomik şartlar ve mali boğulma göz önüne alınırsa bu anlaşmanın elde edebileceğimiz en iyi anlaşma olduğu konusunda vicdanım rahat" dedi. Syriza içerisindeki muhalefetin önde gelen isimlerinden parlamento başkanı Zoe Konstantopoulou, Tsipras'ın kurtarma paketinin onaylanmasını hızlandırması isteğini reddetti. Fakat oylamanın kurtarma programına dair kızgınlığın derinliğini ortaya koymasından önce bile Syriza bölünmenin eşiğine yavaş yavaş yaklaşıyordu. Parti içerisindeki aşırı sol kampın öncüsü olan eski enerji bakanı Panagiotis Lafazanis dün yeni bir kurtarma programı karşıtı hareket oluşturma çağrısı yaparak Syriza'dan ayrılma doğrultusunda bir adım attı.