Bursa Turizminin Pazarlanması ve Tanıtımı masaya yatırıldı!

Bursa Turizminin Pazarlanması ve Tanıtımı masaya yatırıldı!

2. Bursa Turizm Zirvesi ve 4. Bursa Turizm Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen Bursa Turizminin Pazarlanması ve Tanıtımı oturumunun moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeyyat Sabuncu yaparken, Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yalın Korukçu ve Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Serdar Ömeroğulları ise panelde konuşmacı olarak yer aldı.
Dünyada bir yılda ortalama 1 milyar insanın yabancı ülkeleri ziyaret ettiğine dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeyyat Sabuncu Türkiye’nin turizm pastasından sadece 30 milyar dolar pay aldığını vurguladı. Türkiye’nin doğal güzellikleriyle, kış turizmine elverişli doğasıyla, inanç dünyasının gelişim merkezi ve uygarlığın beşiği olması nedeniyle turizm cenneti olduğunun altını çizen Sabuncu “ Türkiye yeteri kadar değer görmüyor. Şehirlere göre turist dağılımında en başta 11 milyon Antalya ile ve10 buçuk milyon ile de İstanbul yer alıyor. Bursa’ya ise gelen turist sayısı 250 bindir. Bu rakamlar Rusya uçağının düşürülmesinden önce elde edilen rakamlardır. Sektörün gelişmesi hizmet kalitesinin artmasına bağlıdır. Buda eğitilmiş nitelikli insan sayısını arttırmakla sağlanır” dedi.



TURİST YOLUNACAK KAZ DEĞİLDİR
Turistlerin yolunacak kaz olmadığının altını çizen Sabuncu “ Turistler, etik ve dürüst davranış, uygun fiyat, güleryüz, hijyen, hizmetin hızlı sunuşu ve detaylı doğru bilgiye önem gösteriyor. Bunlara dikkat edilirse turistlerin memnuniyeti de arttırılır. Temel hedef ise sıfır hatalı hizmet, yüzde yüz müşteri memnuyetidir. En iyi reklam ve tanıtım referanstır. Türkiye turizmde dünyanın incisi ise, birincisi olmalı. Türkiye’nin yeşil incisi Bursa, Türkiye turizminde hakkettiği yeri almalı” diye konuştu.

ŞEHİR PAZARLAMASI
Şehir pazarlamasının; şehrin hedef kitlesinin istek ve ihtiyaçlarının tespit edilererek, öncelikle kimliğinin belirlenip, arından değer yaratacak pazarlama uygulamalarını hayata geçirmek ve sonuçlarını ölçümlemek olduğunu bildiren Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yalın Korukçu, “Şehirler pazarlanması için 6 stratejik neden vardır. Turistleri ziyaretçileri çekmek için, diğer şehirlerden iş çekmek ve var olan işleri sürdürmek, küçük işleri büyütmek ve yenilerini açmak için, yurt dışı ihracatlarının artması yatırımların büyümesi için ve nüfusun artması için şehir pazarlaması çok önemlidir” dedi.



“BÜYÜK EKONOMİLER KENDİ KENDİNE GELMİYOR”
Şehirlerin markalaşmasıyla, şehirlere gelen ziyaretçi sayısının ve şehirlerin ekonomik refah seviyesinin artacağını vurgulayan Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Serdar Ömeroğulları ise, “Markanın insan, kültür, değerler, aideyet, güven, tutkuyu hissettirmesi gereklidir. Marka sizin tanımınızdır ve markaların sizlerde bıraktığı duygular ilginizi çeker” şeklinde konuştu. Şehirlere gelen turistlerin veya misafirlerin konaklama tesisleri, kente ulaşım kolaylığı, güvenlik, ekonomik olması, alışveriş olanakları, tarihi doku, doğal güzellikler, zengin mutfak ve fotoğraf çekilme alanlarının olmasına özen gösterdiklerini belirten Ömeroğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa bu saydıklarımızın hepsine sahip bir şehir. İlk başta işin patronu belirlenmeli, kentin ortak aklının dahil edildiği bir çalışma grubu oluşturulmalı. Uzman destekçiler bu gruba dahil edilmeli. Strateji oluşturulmalı. Belediyecilik alt yapısı tamamlanmalı. Şehrin hikayesi oluşturulmalı. Bütçe ayrılmalı. Yerel turizm sektörü desteklenmeli. Şehir halkına bilinçlendirme çalışmaları ve lobicilik faaliyetleri yapılmalı. PR projeleri hazırlanmalı. Unutulmamalıdır ki büyük ekonomiler kendi kendine gelmiyor.”