Bursa'da Meyve ve Sebze İhracatında Başarılı Firmalara Ödül Verildi

Bursa'da Meyve ve Sebze İhracatında Başarılı Firmalara Ödül Verildi
Bursa, meyve ve sebze ihracatında başarılı olan firmalara ödüllerin verildiği bir törene ev sahipliği yaptı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile Uludağ Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), 2023 yılının başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi.

UYMSİB tarafından düzenlenen törende, meyve sebze mamulleri sektöründe 107 firma ödüle layık görülürken, 55 firma da ihracata katkı sertifikası aldı. Aynı etkinlikte UMSMİB, 83 firma için ödül ve 33 firma için sertifika dağıttı.

Fine Food firması meyve sebze mamulleri sektöründe ihracat yıldızı olurken, yaş meyve ve sebze sektörünün şampiyonu Perla Fruit oldu.

UYMSİB Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, yaptığı konuşmada, 2023 yılında ihracatlarını yüzde 40,4 artırarak 203 milyon 294 bin dolarlık bir başarı elde ettiklerini belirtti. En büyük pazarlarının Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Rusya ve Romanya olduğunu vurgulayan Yazgan, 2024 yılının ilk üç ayında da yüzde 20'lik bir artışla 43,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

meyve-sebze-ihracat2.jpg

UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu ise sektördeki zorluklara değinerek, 2023 yılında 309 milyon 346 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ancak bir önceki yıla göre 9 milyon dolarlık bir gerileme yaşandığını dile getirdi. Kamiloğlu, bu düşüşte döviz kuru baskısı ve ihraç ürünlerine getirilen kota ve kısıtlamaların etkili olduğunu belirterek, enflasyonun kontrolünün ancak üretimle mümkün olabileceğini ifade etti.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Bursa Vali Yardımcısı Hamdi Bolat ve sektör temsilcilerinin de katıldığı tören, firmalara ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.