Uludağ JAK Timleri Kış Sezonunu Açtı

Uludağ JAK Timleri Kış Sezonunu Açtı

Uludağ, kayak ve kış turizmi tutkunlarını ağırlamaya hazırlanırken, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, her türlü olumsuzluğa karşı 7/24 görev başında. Kış sezonunun açıldığı 2 bin 543 metre yüksekliğindeki Uludağ, Türkiye'nin en önemli kayak ve kış turizmi destinasyonlarından biri olma özelliğini sürdürüyor. İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev alan JAK timleri, yaralanma, kaybolma ve mahsur kalma gibi durumlara karşı kış boyunca sürekli teyakkuzda bulunuyor. Uludağ Jandarma Karakol Komutanlığı bünyesinde 1988'den bu yana faaliyet gösteren JAK timleri, her yıl yüzlerce olaya müdahale ediyor. Özellikle kayak sezonu boyunca artan ziyaretçi sayısı nedeniyle, asayiş ve trafik ekipleriyle birlikte güvenliği sağlamak adına önemli bir rol üstleniyor. JAK ekipleri, 1800 metre rakımlı Oteller Bölgesi ile zirveye yakın bölgelerde, sıfırın altında 10 dereceye kadar düşen hava şartlarına ve zorlu arazi koşullarına rağmen arama kurtarma, ilk yardım, tahliye ve asayiş görevlerini etkin bir şekilde yerine getiriyor.

Tatbikatlarla Hareket Kabiliyeti Artırılıyor

Uludağ'da görev yapan JAK timleri, kış sezonu öncesi hareket kabiliyetlerini artırmak amacıyla düzenli aralıklarla arama kurtarma tatbikatları gerçekleştiriyor. Görüntülenen bir tatbikatta, senaryo gereği sakatlanan bir dağcıyı kurtarma operasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Ekipler, kar motosikletleriyle zorlu arazi şartlarında dağcının son görüldüğü yeri tespit etti, ardından sakatlanan dağcı güvenli bir şekilde bölgeden çıkarıldı. Jandarma arama kurtarma köpeğiyle yapılan çığ altında kalan turisti kurtarma tatbikatı da dikkat çekti.

Geçen Yıl 384 Olaya Müdahale Edildi

Uludağ'daki faaliyetleri hakkında bilgi veren JAK Tim Komutanı Jandarma Astsubay Başçavuş Yasin Demirkan, timlerinin her türlü arama, kurtarma, ilk yardım, tahliye ve asayiş görevlerinde yer aldığını belirtti. 2023 yılında 384 olaya müdahale ettiklerini ifade eden Demirkan, ekiplerin koordineli bir şekilde çalışarak kazazede ile irtibat kurma, konum tespiti yapma ve güvenli tahliye planları uygulama yeteneklerini sürekli geliştirdiklerini vurguladı.