ABD, Filistin'in BM Üyeliğini Veto Etti

ABD, Filistin'in BM Üyeliğini Veto Etti
ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti. İşte ayrıntılar...

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Filistin'in BM'ye tam üyelik talep eden karar tasarısı oylamaya sunuldu. Cezayir'in öncülüğünde sunulan bu tasarı, Filistin'in tam üyelik statüsünü destekliyordu.

Ancak ABD'nin veto hakkını kullanarak "hayır" oyu vermesi, tasarının kabul edilmesini engelledi. Tasarının oylamasında 12 ülke "evet" derken, 2 ülke "çekimser" kaldı.

Filistin'in BM Üyeliği İçin Gerekli Olan Destek Alınamadı

Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusu için gereken destek, daimi üyelerden yeterli oyu alamadığı için sağlanamadı. Karar tasarısının geçmesi için toplamda 9 "evet" oyu alması gerekiyordu.

Filistin, daha önce de 2011'de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak benzer şekilde destek alamamıştı. 2012 yılında ise BM'de "daimi gözlemci statüsü"ne yükselmişti.

Filistin'in BM üyeliği için yapılan başvurusunun tekrar ele alınması talebi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e iletildi. Ancak, BM Güvenlik Konseyi'nin bu talebe olumlu yanıt vermediği görüldü.