ABD'de H5N1 Kuş Gribinde İlk Vaka Kaydedildi

ABD'de H5N1 Kuş Gribinde İlk Vaka Kaydedildi
ABD'de, koronavirüs salgınının gölgesinde, 25 Mart'ta kaydedilen ilk vakadan bu yana H5N1 kuş gribi salgınında endişe verici bir yayılma yaşanıyor. Ülkenin 8 eyaletinde en az 33 sürüye yayılan salgın, yetkilileri tedirgin etti.

Yetkililer, piyasada satılan sütlerde H5N1 virüsünün genetik kalıntılarının ortaya çıktığını belirtti. Bu durum virüsün hayvanlardan insanlara geçme riskini artırırken, salgının kontrol altına alınması için adımlar atılıyor.

Bilim İnsanları Uyarıyor: Riskin Önüne Geçmek Şart

ABD Başkanı Joe Biden'ın koronavirüs danışma kurulunda görev alan bilim insanları, salgının kontrol altına alınması için hızlı ve etkili önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Rick Bright, enfekte olmuş sütleri içen kedilerin ölümüne dikkat çekerek, salgının ilerlemesi durumunda insanlar için ciddi bir tehlike oluşturabileceğini belirtti.

Teksas eyaletinde tarımdan sorumlu komiseri Sid Miller, salgının izlerinin Şubat ayına kadar gidebileceğini ve birçok sürünün etkilendiğini belirtti. Bu durum, salgının boyutunu ve etkisini gözler önüne serdi.

Hastalığın inek sütlerinde yüksek enfeksiyon oranına işaret edilirken, pastörize olmayan sütlerin sağlık için ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.