Almanya Kişisel Esrar Kullanımını Yasallaştırıyor

Almanya Kişisel Esrar Kullanımını Yasallaştırıyor

Almanya, kişisel kullanım amaçlı esrarın kısmen yasallaştırılması konusunda adımlar atıyor. Ülke, Malta ve Lüksemburg'un ardından esrar kullanımını yasallaştıran üçüncü Avrupa Birliği ülkesi olma yolunda ilerliyor. Yasa değişikliği, Almanya’yı kişisel kullanım için esrarın yasallaştırıldığı üçüncü Avrupa Birliği ülkesi olacak. Şansölye Olaf Scholz'un iktidardaki üç partili koalisyonuna sunduğu önerilere göre 1 Nisan'dan itibaren özel tüketim için en fazla üç bitki yetiştirmek ve 25 grama kadar esrar bulundurmak yasal hale gelecek. Diğer yandan, ticari olmayan esrar üretimine ilişkin yeni bir düzenlemeyle, 500'den fazla üyesi olmayan ve tamamı yetişkin bireylerden oluşan esrar kulüplerine izin verilecek. Sadece kulüp üyelerinin ürünleri tüketmelerine müsaade edilecek. Yasal düzenleme kapsamında esrar, küçükler için hala yasa dışı olacak ve genç yetişkinler için de önemli kısıtlamalara tabi tutulacak.

7 Milyon Alman Düzenli̇ Esrar Kullanıyor

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yeni yasal düzenlemelerin düzenli olarak esrar kullandığı tahmin edilen 7 milyon Alman vatandaşını uyuşturucu satıcılarından uzaklaştırmaya olanak sağlamasını beklediğini belirtti. Bakan Lauterbach, "Bu kısıtlama gerekli çünkü esrar özellikle gelişmekte olan beyne zarar verebilir. Bu yasayı kimse yanlış anlamamalı: Esrar tüketimi yasallaştırılmakta ancak bu tehlikeli olmadığı anlamına gelmez" dedi.

Doktorlar, Bağımlılık Riski̇ İçin Endişeli

Doktorlar, yasa değişikliğine karşı çıkarak uyuşturucunun daha erişilebilir olması durumunda gençlerin sağlığının tehlikeye atılabileceği ve bağımlılık riskinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Muhalefet kanadında yer alan muhafazakârlar, yeni kuralların daha fazla tüketime neden olabileceğini ifade ederek bu karara karşı çıkıyorlar.

Okulların 100 Metre Çevresinde Yasak

Esrar tüketimi 18 yaşın altındakiler için yasaklı madde olarak kalacak, 18 ile 21 yaş arasındakilere ise yalnızca 30 grama kadar esrar satın alma izni verilecek. Muhalefet özellikle okullarda ve anaokullarında esrar kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu. Bakan da buna karşılık, yasanın eğitim kurumlarının 100 metre yakınında esrar içilmesini yasaklayacağını söyledi.

Esrarı Yasallaştıran Dünyada 9. Avrupa'da 3. Ülke Olacak

Yeni düzenlemeyle birlikte Almanya, eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımını yasallaştıran dokuzuncu ülke olacak. Malta ve Lüksemburg'un ardından ise üçüncü Avrupa Birliği ülkesi konumuna gelecek. Bazı ülkeler esrarı ağrı kesici olarak görerek tıbbi kullanımına izin veriyor.