Avrupa Haziranda Seçime Gidiyor

Avrupa Haziranda Seçime Gidiyor
Avrupa, 5 zorlu yılın ardından seçim hazırlıklarına başlıyor. Küresel salgın, enflasyon ve savaşın gölgesinde, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde aşırı sağcı partilerin sandalye sayısının artması bekleniyor.

Avrupa Birliği, son beş yıl boyunca küresel salgın, enflasyon ve savaş gibi zorluklarla mücadele ettiği bir dönemin ardından yeni bir seçim dönemine hazırlanıyor.

Bu seçimlerde, aşırı sağcı partilerin Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) etkisinin artması bekleniyor. AB'nin 27 üyesinde yaklaşık 400 milyon seçmen, 6-9 Haziran tarihleri arasında sandık başına gidecek.

Seçimlerde, Avrupa Birliği'nin gelecek beş yılını belirleyecek olan AB yasalarını yapacak ve bütçesini onaylayacak kurumların üyeleri belirlenecek. AP'nin yanı sıra AB Konseyi ve Komisyonun üyeleri değişecek.

Gençlerin Katılımı Artıyor

Bu seçimde dikkat çeken bir diğer nokta ise 18 yaşından küçük seçmenlerin ilk kez oy kullanacak olması. Bazı ülkelerde oy verme yaşının düşürülmesiyle 16 ve 17 yaşındaki gençler de seçimlerde söz sahibi olacaklar.

avrupa-secime-gidiyor2.jpg

AP'de şu anda 7 siyasi grup bulunuyor ve aşırı sağın sandalye sayısının artması bekleniyor. Mevcut büyük gruplar arasında EPP ve S&D'nin etkisi belirgin olsa da aşırı sağ grupların gücünde artış öngörülüyor.

Anketlere göre seçmenlerin oylarını büyük ölçüde ekonomik durumları belirleyecek. Avrupa genelinde yaşanan ekonomik zorluklar, Ukrayna'daki savaş ve göç krizi gibi konular da seçmenin kararlarında etkili olacak.