Birleşmiş Milletler İsrail'in Gazze'ye Yapılan Yardımların Yarısından Fazlasını Engellediğini Açıkladı

Birleşmiş Milletler İsrail'in Gazze'ye Yapılan Yardımların Yarısından Fazlasını Engellediğini Açıkladı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik insani yardım faaliyetlerini engellediğini duyurdu. Bu yıl planlanan yardımların yüzde 51'i engellenerek bölgeye ulaşmadı. BM'nin UNRWA tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail, Gazze'nin kuzeyinde insani yardım faaliyetlerini durdurarak bölgede ciddi bir yardım eksikliğine yol açtı. Bu yılın başından bu yana İsrail'in engellemeleri sonucunda, planlanan yardımların yüzde 51'i bölgeye ulaşamadı.

Gıda Güvensizliği Kritik Seviyeye Ulaştı

UNRWA'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Gazze'nin kuzeyinde "gıda güvensizliğinin son derece kritik bir aşamaya ulaştığı" vurgulandı. İsrail'in engellemeleri nedeniyle bölgede gıda güvensizliği sorunu giderek büyüyor. Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail saldırıları, bölgede yaşayan 2,3 milyon Filistinli için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bugüne kadar saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 29 bin 195 Filistinli hayatını kaybetti, 69 bin 170 Filistinli yaralandı. Ayrıca hava, kara ve denizden düzenlenen saldırılar sonucunda 1,9 milyon Filistinli de yerinden oldu. İsrail'in Gazze'ye yönelik uyguladığı zorluklar, bölgeye yeteri kadar yardımın ulaştırılmasını engelliyor. Filistinliler hem İsrail saldırılarına karşı mücadele ediyor hem de her geçen gün derinleşen açlıkla baş etmeye çalışıyor.

Gazze'de Kıtlık Tehlikesi Artıyor

BM, İsrail'in yoğun saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Gazze'de 378 bin kişi "felaket" olarak adlandırılan 5. seviye, 939 bin kişi ise "acil durum" olarak bilinen 4. seviye açlıkla karşı karşıya bulunuyor. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerin, un bulamadıkları için hayvan yemlerini öğüterek tüketmek zorunda kaldıkları bildirildi. İsrail'in engellemeleriyle birlikte bölgedeki insani krizin derinleştiği ve acil çözümlere ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.