BM Ukrayna'da 10 Bin 500'den Fazla Sivilin Öldüğünü Açıkladı

BM Ukrayna'da 10 Bin 500'den Fazla Sivilin Öldüğünü Açıkladı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Ukrayna'da Rusya ile devam eden savaşın yıkıcı etkilerini dile getirerek birçok sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Ukrayna'da devam eden Rusya ile savaşın yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Türk, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 55. Oturumu kapsamında düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, Ukrayna'da son iki yılda 10 bin 500'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Rapora göre savaşın başlangıcından bu yana 20 binden fazla kişi de yaralandı. Türk, rapordaki verilerin gerçek sayılardan daha yüksek olabileceğini ifade etti.

Türk, Ukrayna'daki insani acıların her geçen gün arttığını ve dünya kamuoyunun duyarsız kalmaması gerektiğini vurguladı. "Korkarım dünya bu krize karşı hissizleşti" diyen Türk, uluslararası toplumu insan hakları ihlallerine karşı harekete geçmeye çağırdı.

Eğitim Hakkı Tehlikede

Türk, Ukrayna genelindeki çatışmaların arttığına ve Ukraynalı çocukların kendi dillerinde eğitim alma hakkından mahrum bırakıldığına da dikkat çekti. Savaşın sivil halkı ve özellikle çocukları nasıl etkilediği konusunda daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiğini belirtti.