Danimarka, İsrail'e Askeri İhracatta Kısıtlamalarını Arttıracak

Danimarka, İsrail'e Askeri İhracatta Kısıtlamalarını Arttıracak
Danimarka, Gazze'deki sivil halk üzerindeki yıkıcı etkileri göz önünde bulundurarak İsrail'e askeri ihracatta sıkı kısıtlamalara gideceğini duyurdu.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, yerel medyaya yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların Gazze'deki masum insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini göz önünde bulundurarak, ülkesinin askeri ihracata yönelik yaklaşımını sıkılaştırdığını belirtti.

Rasmussen, İsrail'e yönelik kısıtlamaların 25 Mart 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceğini ve "dual-use" olarak bilinen askeri ve sivil amaçlar için kullanılabilen teknolojiler ile askeri ihracat başvurularının tek tek değerlendirileceğini açıkladı.

Bu kısıtlamaların, Birleşmiş Milletler Silah Ticareti Anlaşması ve Avrupa Birliği'nin silah ihracatıyla ilgili kurallarının sıkı bir şekilde uygulanacağı vurgulandı.

Söz konusu adım, Uluslararası Af Örgütü, Oxfam Danimarka, ActionAid Danimarka ve Filistinli insan hakları örgütü Al-Haq'ın Danimarka aleyhine açtığı davanın ardından geldi.