Endonezya'da Soğuk Lav Köyleri Yuttu: 41 Kişi Öldü

Endonezya'da Soğuk Lav Köyleri Yuttu: 41 Kişi Öldü
Endonezya'nın Sumatra adasında bulunan Marapi Yanardağ'ının yakınındaki köylerde "soğuk lav" akıntıları ve su baskınları meydana geldi. En az 41 kişi olayda hayatını kaybetti.

Endonezya'nın batısındaki Sumatra adasında bulunan bir yanardağın patlaması sonucunda "soğuk lav" akıntıları ve su baskınlarında en az 41 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Cumartesi günü Sumatra adasında şiddetli yağan yağmurlar, bölgedeki en aktif yanardağ olan Marapi Dağı'ndan kül ve kayaların kaymasına neden oldu.

Oluşan çamur kayması, iki ilçede yaşamı olumsuz etkiledi. Can kayıplarının yanı sıra, bölgedeki 100'ü aşkın ev, cami ve kamu binası zarar gördü. Yetkililer, 17 kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

"Gök Gürültüsü ve Su Kaynamasına Benzer Bir Ses Duydum"

Agam bölgesinde yaşayan 43 yaşındaki Rina Devina, Marapi Dağı'nın eteklerinden kayan volkanik madde ve çakıl taşlarından oluşan "soğuk lav"dan nasıl kaçtığını anlattı. Devina, "Gök gürültüsü ve suyun kaynamasına benzer bir ses duydum. Bu, Marapi Dağı'ndan düşen büyük kayaların sesiydi. Ortalık zifiri karanlıktı; o yüzden cep telefonumu el feneri gibi kullandım. Yol çamurluydu; defalarca 'Tanrım, merhamet et' diye seslendim" şeklinde konuştu.

Devina, komşusunun evinin kayalar sebebiyle yerle bir olduğunu belirterek, dört komşusunun bu olayda hayatını kaybettiğini söyledi.

Pazar günü yerel saatle öğle saatleri itibariyle ekipler, su baskını ve çamur kayması nedeniyle en fazla etkilenen Agam'ın Canduang köyünde 19 kişinin cesedine ulaştı. Ayrıca komşu ilçe Tanah Datar'da da dokuz kişi ölü bulundu.

Endonezya Felaketlerle Mücadele Ediyor

5 Aralık 2023'te Marapi Yanardağ'ının patlamasıyla 23 dağcı hayatını kaybetmişti. Şubat ayında Tanah Datar'daki su baskınlarında ise onlarca ev zarar görmüştü.

Geçen ay günlerce devam eden yanardağ patlamalarında, yükselen küller gökyüzünde 2 kilometre yükseğe kadar ulaşmış, yol kapanmış ve 11 bini aşkın kişi tahliye edilmek durumunda kalmıştı.

Marapi, yerel Minang dilinde 'Ateş Dağı' anlamına geliyor.