Filistin'i Resmen Tanıyan Norveç Netanyahu İçin Tutuklama Kararı Aldı

Filistin'i Resmen Tanıyan Norveç Netanyahu İçin Tutuklama Kararı Aldı
Norveç, 22 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile Filistin'i bir devlet olarak tanıdığını ve iki devletli bir çözümü desteklediğini duyurarak uluslararası arenada büyük yankı uyandırmıştı.

Norveç hükümeti, 28 Mayıs'ta 1967 sınırlarıyla Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde tanıyacağını açıkladı. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide'nin birlikte düzenlediği basın toplantısında "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi" ifadeleri kullanıldı.

Başbakan Jonas Gahr Store, on binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında İsraillilere ve Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifin canlı tutulması gerektiğini vurguladı. Store, bunun "yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet" olduğunu belirtti.

Norveç hükümetinden yapılan açıklamada, ülkenin iki devletli çözümü desteklediği ve bu yönde ilerlemeye çalıştığı belirtildi. Filistin'in bir devlet olarak tanınmasıyla, Norveç'in Orta Doğu'daki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığı ifade edildi.

Açıklamada, Filistin'in, Avrupa'daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 28 Mayıs'ta 1967 sınırlarıyla tanınacağı kaydedildi.

Netanyahu Gelirse Tutuklayacak

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Netanyahu ve Gallant hakkında yakalama kararı başvurusunda bulunmasına ilişkin Norveç basınına değerlendirmelerde bulundu.

Eide, UCM'nin tutuklama emri çıkarması ve Norveç'e gelmeleri halinde Netanyahu ve Gallant'ı tutuklamak zorunda kalacaklarını belirtti. Aynı prosedürün Hamas lideri için de geçerli olacağını vurgulayan Eide, bu uygulamanın diğer Avrupa ülkeleri için de geçerli olduğunu söyledi. Norveç, tutuklama emri çıkması halinde Netanyahu'yu tutuklayacağını açıklayan ilk Avrupa ülkesi oldu.

Netanyahu İçin Yakalama Kararı Başvurusu

UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta, Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunduğunu açıklamıştı.

Han'ın açıklamasına göre İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile birlikte Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'deki lider Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf hakkında da "yakalama kararı" başvurusunda bulunulmuştu.