Fransa Ermenistan'a Hava Savunma Sistemi Satacak

Fransa Ermenistan'a Hava Savunma Sistemi Satacak

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, resmi bir ziyaret kapsamında Ermenistan'ın başkenti Erivan'a gelerek, Başbakan Nikol Paşinyan ve Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede, Bakan Lecornu, Fransa'nın Ermenistan'a kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri sağlamaya hazır olduğunu açıkladı. Ermenistan hükümetinin YouTube sayfasında canlı olarak yayınlanan görüşmede, Başbakan Nikol Paşinyan, Fransa ile savunma alanındaki iş birliği ilişkilerine vurgu yaptı. Paşinyan, Lecornu'nun ziyaretinin, Fransız savunma bakanının ilk kez gerçekleştirdiği bir ziyaret olduğunu belirterek, Ermenistan'ın savunma ve güvenlik politikalarını çeşitlendirme kararı çerçevesinde Fransa'nın olumlu yanıt veren ilk ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Taraflar, Ermenistan ordusundaki reformları, askeri eğitimi, muharebeye hazırlık ve diğer alanlarda gerçekleşen Ermenistan-Fransa iş birliğini görüştü. Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'e göre Fransız bakan Lecornu ile Savunma Bakanı Papikyan arasında da temaslar gerçekleştirildi. Görüşme kapsamında, iki ülke arasındaki iş birliği masaya yatırıldı ve savunma ile güvenlik alanlarında anlaşmalar imzalandı. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Ermenistan Bakanı, Fransa ile yapılan iş birliğinin başka bir ülkeye yönelik olmadığını belirterek, Rusya ve diğer ortakların bu konuda saygı göstermesi gerektiğini ifade etti. Bakan, "Hem Fransa'yla hem de İran'la iş birliği yapma hakkımız var ve bunu herkesin bilmesi gerekir. Fransız ortaklarımız, bu (İran) ortaklarla yapılan iş birliğine saygı gösteriyor; aynı şekilde İranlı ortaklar da bu iş birliğine saygı duyuyor." şeklinde iddialarda bulundu.

Fransız Silahlarıyla İlgili Eğitimler de Fransa Tarafından Sağlanacak

Fransa Savunma Bakanı Lecornu, Ermenistan'a hangi türde ilave silah ve mühimmatın sağlanacağına dair ayrıntı vermediği konuşmasında, "Hava savunma sistemleri konusunda eğer Ermenistan'ın ihtiyacı varsa kısa, orta ve uzun menzilli füzeler sağlanacaktır." dedi. Lecornu, (Papikyan'ın Paris ziyaretinde) imzalanan anlaşma uyarınca gece görüş gözlüklerinin ilk partisinin 22 Şubat'ta Ermenistan'a teslim edildiğini açıkladı. Ayrıca "Bastion" tipi zırhlı muharebe araçlarının da ilerleyen günlerde gönderileceğini belirtti. Fransız Bakan, Ermeni askeri öğrencilere, subay ve astsubaylara Fransa'nın askeri okullarında eğitim verileceğini açıkladı. Aynı zamanda, Fransız silahlarıyla ilgili eğitimlerin de Fransa tarafından sağlanacağını belirtti.

Fransa ve Ermenistan Arasındaki Savunma İş Birliği

Ekim 2023'te Fransa ile Ermenistan arasında silah satışı ve askeri yardım konularında anlaşma imzalanmıştı. Sosyal medya platformlarında, Bastion zırhlı personel taşıyıcıların Ermenistan'a sevkiyatına dair görüntüler paylaşılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 21 Şubat tarihinde Elysee Sarayı'nda Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile gerçekleştirdiği görüşmede, ülkenin stratejik altyapısının geliştirilmesi konusunda Ermenistan'a destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Macron, askeri teçhizat sağlama konusunda da "sorumluluk ruhuyla, gerilimi tırmandırma arzusu olmadan" ilerleyeceklerini vurguladı.