Fransa, İsrail'e Silah İhracatını Azalttı

Fransa, İsrail'e Silah İhracatını Azalttı
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Fransa'nın İsrail'e silah ihracatını minimuma indirdiği haberini kamuoyu ile paylaştı.

Fransız Le Monde gazetesi, Fransa'nın İsrail'e silah ihracatını Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana minimuma indirdiğini rapor etti. Habere göre Fransız hükümeti, askeri bağları koparmadan İsrail'e olan silah satışlarını azaltarak sınır çizgisini koruma gayretinde.

Le Monde'un bir Fransız hükümet kaynağına dayandırdığı habere göre Fransa, Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e olan silah satışlarını en aza indirme konusunda çaba gösteriyor. Ancak Paris yönetimi, İsrail ile olan savunma işbirliğini sürdürmekte kararlı.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 5 Nisan'da aldığı kararda İsrail'e silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunulmasına rağmen, Fransa'nın çekimser oy kullandığı hatırlatıldı.

Fransa'nın, İsrail'e yönelik silah satışlarını en aza indirme kararının altında, Gazze'deki operasyonları desteklememe ve olası riskleri en aza indirme arzusunun yattığı belirtiliyor. Fransız hükümeti, İsrail'e olan desteğini sürdürürken aynı zamanda bölgedeki hassas dengeyi koruma çabasında.

Fransa'nın 2014'te onayladığı BM Silah Ticareti Anlaşması, silah satışlarının sivillere karşı kullanılmasını yasaklıyor. Fransız hükümeti, bu anlaşma ve diğer uluslararası sözleşmelerin sınırları içinde kalmaya özen gösteriyor.