Güney Kore'de Asistan Doktorlar Grevde

Güney Kore'de Asistan Doktorlar Grevde

Güney Kore'de asistan doktorlar grevlerini sürdürürken, hükümetten sert bir hamle geldi. Perşembe günü yapılan açıklamada grevde olan doktorların tutuklanacakları ve tıbbi lisanslarının iptal edileceği belirtildi. Güney Kore'de asistan doktorlar, hükümetin üniversitelere her yıl daha fazla tıp öğrencisi kabul etme planını protesto ederek geçtiğimiz hafta greve gitmişti. Ülkedeki doktor-hasta oranının düşüklüğü ve yaşlanan nüfusun etkisiyle ortaya çıkacak olan doktor eksikliğine dikkat çeken asistan doktorlar, yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini savunuyor.

Doktorlar Düşük Maaş ve Aşırı Çalışma Saatlerinden Şikayetçi

Grevdeki doktorlardan biri olan Ryu Ok, düşük maaş ve aşırı çalışma saatleri nedeniyle yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti. Güney Kore'de sağlık sistemindeki yapısal sorunlar, büyük şehirlerdeki doktorları daha fazla tercih edilebilir kılarken kırsal bölgelerde personel yetersizliğine yol açıyor. Grev nedeniyle ameliyatlar ertelenirken, özellikle kritik hastaların etkilendiği gözlemleniyor. Halkın ve sağlık çalışanlarının doktorlara karşı sabrı tükeniyor. Hemşireler, doktorların sorumluluğunda olan prosedürleri yapmaya zorlandıklarını belirtiyor.

Hükümetten Sert Tutuklama ve Lisans İptali Tehdidi

Hükümet, greve devam eden doktorlara karşı sert bir tutum benimseyerek, tutuklama ve lisans iptali tehdidinde bulundu. Sağlık Bakan Yardımcısı Park Min-soo, hastanelere dönmemeleri halinde doktorların lisanslarının en az üç ay süreyle askıya alınacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'a verilen destek artarken hükümetin Nisan ayındaki seçimler öncesinde sistemi gözden geçirmeye isteksiz olduğu belirtiliyor. Grevdeki doktorlar ise daha fazla hekim yetiştirmenin bakım kalitesini düşüreceğini savunuyor.