Hamas ve İsrail Arasındaki Görüşmelerde İlerleme Kaydedildiği Açıklandı

Hamas ve İsrail Arasındaki Görüşmelerde İlerleme Kaydedildiği Açıklandı
Mısır basınında yer alan haberlere göre Kahire'de yürütülen İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esir takası hakkındaki dolaylı müzakerelerde büyük ilerleme kaydedildi.

Kahire el-İhbariyye kanalının ismi açıklanmayan bir üst düzey Mısırlı yetkiliden aldığı bilgiye göre Kahire'de pazar gününden beri devam eden müzakere turunda Gazze'deki krizin çözümü konusundaki görüş ayrılıkları büyük ölçüde giderildi.

İsrail basınında ise Kahire'de devam eden müzakereler hakkında çelişkili haberler yer aldı. Müzakereler konusunda Ynet haber sitesi yetkili bir kaynaktan aldığı bilgiler doğrultusunda yaptığı haberde, "Hamas'ın büyük tavizler vermesinin beklendiği ve ABD'nin bir çözüme ulaşmak için yoğun baskı yaptığı" iddia edildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın yaptığı habere göre İsrail'deki yetkililer, müzakerelerde ilerleme sağlandığı ile ilgili haberlere yorum yapmayı reddetti.

Habere göre müzakerelerde ilerleme sağlanıp sağlanmadığı ilerleyen günlerde belli olacak. Müzakerelerde ilerleme sağlandığı ile ilgili haberlere Hamas, henüz açıklama yapmadı. Fakat Hamas daha önce birçok defa ateşkes ve esir takası anlaşması için ilk önce "savaşın durması, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve yardım girişlerinin kolaylaştırılmasının" gerektiğini belirmişti.

6 Nisan'da Mısır basınında çıkan haberlere göre, Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerinin 7 Nisan'da Mısır'ın başkenti Kahire'de yeniden başlayacağı bildirilmişti.

Hamas ile İsrail Arasında Ateşkes ve Esir Takası İçin Dolaylı Müzakere

İsrail'in istihbarat örgütü Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyeti, esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili müzakerelerin yeni turu için 19 Mart'ta Katar'ın başkenti Doha'ya gitmişti.

Mossad Başkanı liderliğindeki heyetin Doha'ya gitmesiyle beraber Hamas ile Tel Aviv arasında esir takası müzakerelerinin resmen başladığını İsrail basını yaptığı haberlerle duyurmuştu.

İsrail heyetinde, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusundan kaçırılan ve kayıp kişiler dosyasının sorumlusu olarak bilinen Nitzan Alon'un da olduğu belirtilmişti.

Haaretz gazetesi, İsrail'in ateşkes ve esir takası ile ilgili müzakereleri arabulucular olmadan direk Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ile yapacağını iddia etmişti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonundaki habere göre, müzakerelerin yaklaşık iki hafta sürebileceği belirtilmişti. İsrail basını da Tel Aviv heyetine başkanlık eden Mossad Başkanı Barnea'nın aynı gün ülkesine döndüğüne dair haberler yapmıştı.