Hong Kong'da demokrasi yürüyüşü

Hong Kong'da demokrasi yürüyüşü

Hong Kong'da dün on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen demokrasi yürüyüşünün ardından kentin iş yerlerinin yoğun olduğu bir kesiminde toplanan ve güvenlik güçlerine direnen 500'den fazla göstericinin, gözaltına alındığı bildirildi.

Yetkililer, güvenlik güçlerinin dağılmaları için yaptığı uyarılara uymayan 160'ı kadın 511 kişinin düzenlenen operasyonla gözaltına alındığını açıkladı. Chater Sokağı'nı işgal eden göstericilerden bazılarının yerlere yattığı, polisin protestocuları gözaltına almak için güç kullandığı belirtildi.

Gözaltına alınan göstericiler arasında çok sayıda öğrenci olduğu kaydedildi.

GÖSTERİLERE TAM 98 BİN KİŞİ KATILDI

İngiltere'nin 1 Temmuz'da 1997'de Hong Kong'un yönetimini Çin'e devretmesinin 17. yıl dönümünde düzenlenen gösteriye resmi kaynaklara göre 98 bin kişi katıldı. Gösteriyi düzenleyenler ise katılımcı sayısını 510 bin olarak açıkladı.

Geçen hafta 800 bir kişinin resmi olmayan bir referandum düzenlediği ve "tam demokrasi" için oy kullandığı Hong Kong'da gösteri öncesi sıkı güvenlik önlemleri alınmış ve çok sayıda polis konuşlandırılmıştı.

Hong Kong Özel Yöneticisi CY Leung'un, 2012'de bin 200 üyeden oluşan bir komite tarafından seçilmesini eleştiren göstericiler, komitenin Çin hükümetine sadık üyelerden oluştuğunu savunuyor.

Çin Komünist Partisi, Hong Kongluların 2017 yılına kadar kendi liderlerini seçmelerine olanak tanınacağını açıklamış ancak halkın kendi adaylarını belirlemesine izin verilmemişti. Çin Komünist Partisi, adayların CY Leung'u seçen komite tarafından belirleneceğini açıklamıştı.