İlk Domuz Böbreği Nakli Hastası Hayatını Kaybetti

İlk Domuz Böbreği Nakli Hastası Hayatını Kaybetti
ABD'nin Boston şehrinde gerçekleştirilen domuz böbreği nakli denemesinde ilk hastanın yaşamını yitirmesi, tıbbi dünyada büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

ABD'nin Boston şehrinde gerçekleştirilen tarihi bir cerrahi operasyon sonucunda, domuzdan alınan genetiği değiştirilmiş bir böbreğin nakledildiği hasta, taburcu edildikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

62 yaşındaki Richard Slayman, son dönem böbrek yetmezliğiyle mücadele ederken, uzmanlar tarafından umut ışığı olarak görülen bu ihtimali denemeye karar vermişti. Ancak 6 Nisan'da hastaneden ayrıldıktan sadece birkaç ay sonra Slayman, beklenmedik bir şekilde yaşamını yitirdi.

Slayman, yıllardır Tip 2 diyabet ve hipertansiyonla mücadele ediyordu ve sonunda böbrek yetmezliği teşhisi konulmuştu. Diyaliz tedavisinin ardından 2018'de insan böbreği nakli yapılmıştı, ancak beş yıl sonra bu böbrek iflas etti ve Slayman tekrar diyalize alındı.

İnatçı komplikasyonlar ve hızla bozulan böbrek fonksiyonu nedeniyle doktorları, domuz böbreği nakli denemeye karar verdiler. Başarılı geçen operasyondan sonra hastanın durumu iyi gitti ve hastaneden taburcu oldu. Ancak beklenmedik bir şekilde, nakilden sadece iki ay sonra Slayman, hayatını kaybetti.

O dönemde Slayman'in deneysel tedaviye dahil olmasını açıklayan MGH nefroloji bölümünün başkan yardımcısı Dr. Winfred Williams, "Bir insan böbreği için beş ila altı yıl beklemesi gerekirdi. Bu şekilde hayatta kalması mümkün olmazdı." dedi.