Irak'ta bundan sonra...

Irak'ta bundan sonra...

Irak'ta başta Bağdat olmak üzere çok sayıda şehirde günlerdir devam eden protestoların ardından Başbakan İbadi bir dizi 'köklü' reformu hayata geçireceğini açıkladı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Haydar el İbadi, genel kamu yararı ve anayasanın 78. maddesi uyarınca, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması talimatı verdi" denildi. İbadi'nin ayrıca Irak'ta geçmiş ve hali hazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatı verdiği, bu dosyaların incelenmesi için de uzman yargıçlardan oluşan bir komite oluşturulmasını istediği kaydedildi.

Başbakan İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar verdi.

HENÜZ YÜRÜRLÜĞE GİRMEDİ

İbadi'nin aldığı kararlar bugün bakanlar kurulu tarafından onaylandı. Ancak kararların parlamentoda da onaylanması gerekiyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, terör örgütü IŞİD ile mücadele, kötü yönetim ve yolsuzluklar, Irak'ta ekonomik krizin derinleşmesine neden oldu. Bağdat, Misan, Nasırıyye, Babil, Divaniyye, Basra, Kut, Kerbela, Necef, Süleymaniye ve Kerkük'te halk sokaklara çıkarak, elektrik kesintisi ve diğer hizmet alanlarındaki aksaklıkları protesto ediyor.

Yapılan gösteriler üzerine Irak'ın en yüksek Şii mercii Ayetullah Ali es Sistani, Başbakan İbadi'ye "yolsuzluklara karşı demir yumrukla mücadele etmesi" çağrısı yaparak, bu konuda daha cesur adımlar atmasını istemişti.

Irak'ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un Nuri el Maliki, Usame el Nuceyfi ve İyad Allavi'den oluşan üç yardımcısı bulunuyor. Başbakan İbadi'nin de üç yardımcısı bulunuyor.