İspanya, "Altın Vize" Programını Sonlandırıyor

İspanya, "Altın Vize" Programını Sonlandırıyor
İspanya'nın Başbakanı Pedro Sanchez, ülkede yabancılara geçici veya kalıcı oturma izni veren "Altın Vize" programının sona ereceğini duyurdu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkenin 2013'ten beri uyguladığı "Altın Vize" programını sona erdireceğini duyurdu. Bu karar, yabancılara geçici veya kalıcı oturma izni sağlayan programın, 9 Nisan'da gerçekleştirilecek haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında resmen kaldırılacağını gösteriyor.

Altın Vize programının kaldırılmasıyla ilgili kararın alınmasında, İspanya'daki konut fiyatlarının kontrol altına alınmasının da etkili olduğu vurgulandı.

Başbakan Sanchez, Sevilla'da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, konutun spekülatif bir araç olmadığını vurgulayarak ülkenin bu alandaki politikalarını gözden geçireceklerini açıkladı.

İspanya Hükümeti'nin Altın Vize programını sonlandırma kararı, yabancı yatırımcıların kolay oturma izni elde etmelerini sağlayan uygulamanın ekonomik kriz sonrası hızla artan konut fiyatlarını daha da yükselttiği endişesiyle alındı.

Program, en az 1 milyon euroluk yatırım yapmayı, İspanya'da banka hesabında en az 1 milyon euro bulundurmayı veya en az 500 bin euroluk gayrimenkul satın almayı gerektiriyordu.

Altın Vize programından yararlananların çoğunluğu gayrimenkul alımı yoluyla bu koşulları sağlarken, programdan en çok faydalanan ülkeler arasında Çin, Rusya, İran, ABD ve Venezuela'nın olduğu belirtildi.

Başbakan Sanchez, yeni politikaların detayları ve yürürlüğe giriş tarihi hakkında henüz bilgi vermedi.