İsrail Saldırılarında 10 Bin Kişi Kayboldu

İsrail Saldırılarında 10 Bin Kişi Kayboldu
7 Ekim 2023 tarihinde beri İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırıları sonucunda 10 bin kişi kayıp veya enkaz altında kaldı. Gazze'deki İsrail saldırılarından etkilenenlerin %72'si ise kadın ve çocuklar.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye 210 gündür devam eden saldırıları hakkında bilgi verildi.

Yapılan açıklamada, İsrail ordusunun "7 Ekim 2023 tarihinden beri Gazze Şeridi'nde 3 bin 70 katliam gerçekleştirdiği" bilgisi paylaşıldı.

Gazze'de İsrail Saldırılarına Maruz Kalanların %72'si Kadın ve Çocuk

İsrail ordusunun saldırılarında 14 bin 944 çocuk ve 9 bin 849 kadının hayatını kaybettiği açıklandı. Açıklamada, 10 bin kişinin enkaz altında veya kayıp olduğu belirtilirken, hastanelere ulaşan ölü sayısının 34 bin 622, yaralı sayısının da 77 bin 867 olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Gazze'de İsrail saldırılarına maruz kalanların yüzde 72'sinin kadın ve çocuklardan oluştuğu vurgulandı.

israil-gazze2.jpg

İsrail'in halkı zorla aç ve susuz bırakarak yardım girişlerini engellediği ve bu durumun insani felaketlere yol açtığı belirtildi. Bu koşullar altında, yetersiz beslenme ve sıvı kaybı nedeniyle 30 çocuğun hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

7 Ekim tarihinden beri İsrail ordusunun bölgeye 75 bin tondan fazla patlayıcıyla saldırı düzenlediği belirtilen açıklamada, İsrail saldırılarının sağlık sektörünü de hedef aldığı ve Gazze'de 492 sağlık çalışanı ile 68 sivil savunma görevlisinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

İsrail askerlerinin baskın yaptığı hastanelerdeki 6 toplu mezardan 471 Filistinlinin cenazesi çıkarıldı.

Saldırılar sebebi ile Gazze'de 17 bin çocuğun anne ve babasından biri veya her ikisinden yoksun şekilde yaşadığının altı çizildi.

Gazze'de sağlık durumu kritik olan ve yurt dışında tedavi edilmesi gereken yaralı sayısının 11 bin olduğu bildirildi. Ayrıca yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle, 10 bin kanser hastasının da ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

20 Binden Fazla "Hepatit A" Vakası Tespit Edildi

Yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı kalabalık barınma merkezlerindeki gayriinsani koşullara dikkat çekildi. Yerinden edilme sonucu 1 milyon 95 bin bulaşıcı hastalık ve 20 binden fazla "Hepatit A" vakasının tespit edildi.

Gazze’de sağlık bakımının yetersizliği nedeniyle 60 bin hamile kadının ve ilaç eksikliği sebebiyle kronik hastalığı bulunan 350 bin kişinin hayati tehlikesinin olduğu vurgulandı.

israil-gazze3.jpg

Açıklamalara göre İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarını başlatmasından bu yana bölgede 5 binden fazla Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde 310 sağlık çalışanı ve 20 gazeteciyi alıkoyduğu belirtildi. Ayrıca 2,3 milyon nüfusa sahip olan Gazze Şeridi'nde 2 milyon kişinin yerinden edildiği vurgulandı.

İsrail Gazze'de 206 Tarihi ve Kültürel Varlığı Yıktı

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 86 bin konutun tamamen yıkıldığı, toplamda ise 294 bin konutun zarar gördüğü ve oturulamaz durumda olduğu bildirildi.

İsrail ordusunun 184 hükümet tesisi ile 103 okul ve üniversiteyi yerle bir ettiği belirtildi. Ayrıca 311 okul ve üniversitenin de kısmen zarar gördüğü ifade edildi.

İsrail ordusunun bölgede 243 camiyi tamamen yıktığı ve 321 camiye zarar verdiği bildirildi. Ayrıca 3 kilisenin de hedef alınarak yıkılmasına sebep olduğu kaydedildi.

Gazze’de İsrail'in 160 sağlık kuruluşunu hedef aldığı ve saldırılar sonucu 53 sağlık merkezi ile 32 hastanenin hizmet dışı bırakıldığı belirtildi. Ayrıca 126 ambulansın da kullanılamaz hale getirildiği ifade edildi.

Filistin'in kültürel mirasını da hedef alan İsrail Gazze'de 206 tarihi ve kültürel varlığı yıktığı ifade edildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının doğrudan verdiği zararın 33 milyar dolar olduğu belirtildi.