İsrail'in Kredi Notu Düşürüldü

İsrail'in Kredi Notu Düşürüldü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), İsrail'in kredi notunu artan jeopolitik riskler nedeniyle "AA-" seviyesinden "A+" seviyesine düşürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), İsrail'in kredi notunu artan jeopolitik riskler nedeniyle düşürdü. İsrail'in uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden kredi notu "AA-"den "A+"ya indirilirken, not görünümü "negatif" olarak belirlendi.

S&P'nin yaptığı açıklamada, İran ile yaşanan gerilimin son dönemde artmasının, İsrail'in jeopolitik risklerini daha da yükselttiği vurgulandı.

Özellikle, çatışmaların 2024 boyunca devam etmesi beklenirken, askeri faaliyetlerin altı aydan daha uzun sürebileceği öngörüsü de göz önünde bulunduruldu.

Savunma Harcamaları Bütçe Dengesini Etkiliyor

İsrail'in genel bütçe açığının 2024'te gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 8'ine kadar yükseleceği tahmin ediliyor. Bu artışın çoğunlukla artan savunma harcamalarının bir sonucu olduğu belirtilirken, ekonomik dengenin bu durumdan olumsuz etkilenebileceği vurgulandı.

İsrail ekonomisinin büyüme beklentileri de revize edildi. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,7 daralan ekonominin, bu yıl sadece yüzde 0,5 büyümesi bekleniyor.