Kosova'da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Oldu

Kosova'da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Oldu
Kosova'nın kuzeyindeki Kuzey Mitroviça belediyesi, Türkçe'ye ülkede halkın geleneksel olarak kullandığı diller arasında "resmi kullanımda dil" statüsü verdi.

Kosova'nın kuzeyindeki Kuzey Mitroviça belediyesi, Türkçe'ye resmi kullanımda dil statüsü verdi. Karar, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan'ın önerisiyle meclis oturumunda kabul edildi.

KDTP Milletvekili Kervan, kararın kabul edilmesiyle Kosova'nın çok etnikli ve çok kültürlü yapısının bir kez daha kanıtlandığını belirtti. Türkçe'nin artık resmi kullanımda dil olmasıyla Kosova'nın kültürel çeşitliliğine bir katkı daha yapılmış oldu.

Ülkede yapılan son nüfus sayımına göre Türk nüfusu 18 bin 738 kişi olarak belirlenirken, yaklaşık 50 bin kişi Türkçe'yi anadili olarak konuşabiliyor. Bu durum, Türkçe'nin Kosova'da ne kadar yaygın olduğunu ve önemli bir dil olduğunu gösteriyor.

Resmi Kullanımda Dil Statüsü

Kosova yasalarına göre bir dilin resmi kullanımda dil statüsü alabilmesi için o dilin belediye sınırları içinde geleneksel olarak konuşuluyor olması yeterli. Ancak bu statü, dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmıyor. Bu kapsamda Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde "resmi dil" statüsünde bulunurken diğer belediyelerde "resmi kullanımda dil" statüsünde yer alıyor.